Humans of Guvern24: Ion Filip Cornescu

Humans of Guvern24: Ion Filip Cornescu

G24: Pentru început aș dori să vă prezentați, pentru ca cititorii noștri să vă cunoască mai bine!

Ion: Mă numesc Ion Filip Cornescu și m-am născut în orașul Cimișlia. De profesie sunt coreograf, iar în domeniu activez de când mă țin minte. Am absolvit Colegiul de Coreografie „Ștefan Neaga”, după care catedra de coreografie de la Academia de Arte. De asemenea, am absolvit  institutul „Istoria și teoria artelor” de la Academia de Științe. Sunt specialist cu studii superioare universitate și academice, iar în domeniul în care activez sunt competent.

G24: Dar la momentul de față, cu ce vă ocupați?

Ion: Instruiesc colectivele pe care le-am înființat. Am întemeiat 2 colective, unul „California” dedicat  juniorilor din clasele primare, iar altul „Europa” dedicat copiilor claselor gimnaziale și liceale. Aceste colective au o activitate zilnică, monitorizată chiar de mine.

G24: Frecventează doar fetele aceste cercuri?

Ion: Nu sunt rigori referitor la băieți, dar din păcate, băieții în ziua de azi se ocupă mai mult cu fotbalul și karate. Dansul prezumă îmbinarea calităților deosebite, cum ar fi: perseverență, insistență, gust, capacitatea de a munci, atenție, reacție, auz muzical, simțul ritmului, de aceea dansul este frecventat mai mult de fete. Este paradoxal, însă atunci când eu eram de vârsta fetelor pe care le instruiesc, adică în perioada claselor primare, cursul de dans de la centrul de creație „Palatul Pionerilor” pe care îl frecventam, era în deficiență de fete, adică băieții dominau, pe când realitatea zilelor prezente este opusă.

G24: Ați menționat anterior că ați frecventat dansurile la centrul de creație „Palatul Pionerilor”. De unde vine dorința de a dansa, poate ați moștenit talentul din familie?

Ion: Dacă omul e talentat, el e talentat în tot! 😀 La instituție, pe noi ne învățau că „orice succes prezumă prezența talentului la nivel de doar 1%, iar 99% prezumă muncă intensivă”. Nu este neapărat să fii talentat, important e să fii perseverent, insistent și să ai dorința de a munci, iar atunci orice talent se descoperă. După părerea mea, talentul nu este nimic altceva decât un bob care nimerind în solul fertil și cultivat respectiv, încolțește, astfel talentul se dezvoltă. Orice copil este talentat, doar trebuie să știi să-ți descoperi domeniul în care acest talent va înflori. Dacă depui plăcere în orice ai face, la mod general, fortifici talentul.

G24: Ați frecventat mai multe cercuri, până ce ați înțeles că dansul este ceea cu ce doriți să vă ocupați toată viața?

Ion: În situația mea, ansamblul de dansuri era al doilea cerc pe care-l frecventam, primul a fost trânta.

G24: Nu v-ați regăsit la trântă?

Ion: Iată acum mi-am adus aminte că am mai practicat și alt cerc, unul de muzică. Acolo am învățat să cânt la baian. Am încercat trânta, nu mi-a plăcut. Să vă spun cinstit, nu țin minte ce impresii am avut, dar însăși faptul că am abandonat repede acest cerc, spune ceva. Exact aceeași situație a fost și cu școala de muzică, am încercat instrumentele muzicale și a fel, nu mi-a plăcut. Ceea ce ține de dans, îmi plăcea, însă abia acum pot spune ferm că dansul mă reprezintă. Însăși faptul că am prelungit ocupația, înseamnă că ceva mă atrăgea atunci.

G24: V-au ghidat părinții să urmați acestă ocupație sau ați fost pe cont propriu?

Ion: Nu, totul a fost din propria inițiativă. Eu am fost pus 1 la 1 cu propriile gusturi, vis a vi de propria personalitate, de aceea tot ce am făcut a fost grație deciziilor mele. Unicul lucru spus de tata în adresa mea a fost atenționarea de a avea grijă de felul în care învăț, de a avea grijă ca dansurile să nu-mi provoace nereușite în studii. Tata repeta adesea o frază „fii băiat deștept, că-i plină țara de proști”, iar dacă dansul te face mai prost ca alții, tu vei îndura consecințele. Tata adesea îmi reamintea despre rolul cunoștințelor în viața oricărui om, de aceea, eu mă străduiam în permanență să combin utilul cu plăcutul, adică dansul cu studiile.

G24: Care era stilul de dans pe care-l practicați pe atunci?

Ion: Populare, pentru că atunci era foarte răspândit acest gen. În general, pot spune că în urmă cu 30 de ani, în perioada în care practicam cercurile de dans, direcțiile moderne de dans nici nu existau.

G24: În grupurile „California” și „Europa”, dumneavoastră predați stilul contemporan de dans?

Ion: Da, aveți dreptate. M-am axat pe acest stil, pentru că am vrut să dețin un domeniu artistic din coreografie care încă nu este ocupat. În raionul Cimișlia activează circa 7 colective de dansuri populare și nici un colectiv de dans modern, de aceea, eu am sesizat repede că aceasta este șansa mea de a fi inovativ, poate chiar revoluționar.

hg24_cimislia3

G24: Tendințele se schimbă de la zi la zi, iar ceea ce a fost actual acum 20 de ani, astăzi nu mai este. Figurile se schimbă și nu poți preda copiilor una și aceeași, pentru că riști ca ei se vor plictisi, respectiv, de unde vă inspirați pentru a fi autentic?

Ion: Pe noi la școală ne învățau: „умеите увидети музику и слушати танец”. Trebuie să poți asculta o melodie și instant să vezi mișcările care s-ar potrivi după ritm. Referitor la dansurile pe care le practic acum, pot spune că mă bazez pe cântecele virale de pe internet, care le ascultă tineretul. Eu mă strădui să fac dansuri pentru diverse gusturi, atât pentru maturi, tineri, adolescenți, cât și pentru copii. Nu poți să îmbraci o băbuță cu „мини юубкэ”, nu? Respectiv și viceversa. Nu poți practica dansul „coasa” la copii de clasa a 3, punându-le o broboadă în cap și o coasă în spate. Sunt dansuri pentru copii și sunt dansuri pentru maturi. Majoritatea oamenilor care se duc la o petrecere, cum dansează? cum pot, așa? Sarcina mea ca pedagog este să-i învăț să danseze cum trebuie. În baza acestei idei am înființat și un studiou de dansuri la care ziua vin copii, după masă adolescenții, iar seara vin mamele acestor copii, deoarece ce iese din mâță, șoareci prinde :D.

G24: Sunt multe doamne care practică dansurile?

Ion: Da, stabil sunt 30 de doamne. Intențiile lor sunt diferite, care vine pentru a-și menține forma, care vine pentru a slăbi, care pentru a însuși figuri noi, care pentru a învăța un dans pentru o ceremonie, care pur și simplu vine din plăcere. Dansul este o disciplină globală care îmbină atât fizicul, cât și mentalul. Aceste femei vin să scape de maniera de a dansa ca ursul, înlocuindu-o cu cea a lebedei, a căprioarei. Mamele aleg să petreacă timpul liber- calitativ, savurând o piesă bună și descoperind că după piesa îndrăgită se poate și de dansat. Atunci când urmăresc la TV un latino, un cha-cha-cha, un paso doble, sau un flamenco, ele înțeleg că este real să poți dansa așa, important e să încerci. Orice artist care arată performanță fie în sport, fie în artă, în primul rând este un om antrenat, apoi talentat. El a investit timp într-o ocupație, de aceea și are rezultate. Nimeni din noi nu cunoaște de ce este în stare, până nu încearcă. Pentru mine, omul este aluatul, sala de dansuri este bucătăria, iar eu- bucătarul. Copilul sau adultul este materia primă din care eu plămădesc un interpret, iar mai departe el, cu inima și mintea, aplică ceea ce a învățat.

G24: Vorbind despre performanțe, la câte concursuri ați participat cu grupa „Europa” și „California”?

Ion: Cuvântul „cultură” nu este substantiv, cuvântul „cultură” este verb. El prezumă acțiune, nu întâmplător provine de la verbul „a cultiva”, de aceea eu la toți spun că nu sunt artist, ci cultivator. Eu cultiv frumosul în rândul cetățenilor noștri. 😀
Eu, împreună cu grupele mele de dans, ne simțim obligați să evoluăm în toate satele, pentru că omul din spațiul rural nu-și poate permite să vină la Chișinău să privească un concert. Eu mă simt obligat să port cultura în masă, să răspândesc frumosul, să colorez  viața mediocră a oamenilor din spațiu rural. În această ordine de idei, în perioada „Mărțișor”, am evoluat în foarte multe localități din raionul Cimișlia, cum ar fi: s. Batâr, s. Lipoveni, Satul Nou.
Anul trecut, colectivul „Cimișlia Dansează”, a reprezentat Republica Moldova la „Cлавеанскии базар”, ediția a 25, o ediție jubiliară, obținând locul3. Anul acesta am evoluat la ediția a 26, unde am obținut locul 2. Ce trofeu o să obținem la anul cred că vă dați de seamă singuri! Din Moldova, nici anul trecut, nici anul acesta, nu a participat nici un alt colectiv înafară de noi. Ne-au văzut la „ Cлавеанскии базар” și ne-au invitat în orașul Bитепск, apoi în Minsk și am obținut locul 1. Am avut o invitație în luna aprilie de la „Asociația Județeană Sport Pentru Toți” din orașul Buzău. Vă spun un secret mare, pe care îl cunosc toți, mai puțin cei din Cimișlia, pe data de 29 aprilie este ziua mondială a dansului și cu prilejul acestei zile am dansat în Buzău. Am prezentat 2 dansuri, respectiv am luat locul 1 și 2. Pentru mine este principial să evoluez cu trupele mele la competiții, nu la festivaluri. Obținerea locurilor de frunte au valoare, nu preț. Pentru noi valoarea nu se estimează în lei, se estimează în muncă și dăruire. Apoi am fost invitați de către „Clubul copiilor sector 2” de la București. După am fost la „Românii au talent”, „Moldova are talent”, la emisiunea ”Ring Star”, iar în n toamna anului curent suntem invitați la „поли чудес”.

20793022_10209075984729192_249398490_n

G24: Referitor la toate aceste concursuri, cine vă finanțează cazarea, alimentarea, drumul?

Ion: Experiența mea mi-o insuflat un gând: „orice idee este un grăunte care dacă este plasat în sol fertil, trebuie îngrijit , trebuie udat.” Apoi iată, lichidul care contribuie la încolțirea și dezvoltarea acestui bob, nu este nimic altceva decât resursele financiare. Din păcate, majoritatea oamenilor în ziua de azi se confruntă cu aceeași problemă- lipsa banilor. Vă dau un exemplu: omului când îi este sete, nu se așează pe scaun și zice că îi este sete, nu? Omul se ridică, i-a o cană și se duce să caute apă.  Apoi iată setea asta financiară, nu este nimic altceva decât o problemă ce trebuie de rezolvat, și ea se rezolvă dacă purcezi la acțiuni.
Când ai o idee, ai unde să o implementezi, îți cunoști grupul țintă, dar nu ai bani, crede-mă, aceasta nu este o problemă de nerezolvat.

G24: Pe platforma Guvern24, atunci când ați lansat prima campanie de colectare de fonduri, cât de receptivi au fost oamenii?

Ion: Din păcate, am apelat la această platformă doar cu 2 săptămâni înainte de apleca, de aceea suma colectată nu a acoperit costurile integral, dar totuși am acumulat 14% din suma necesară, fapt ce a depășit cu mult așteptările noastre. Am înțeles că nu este destul să aplici cunoștințele, trebuie să și acționezi. De ce zic asta, pentru că m-am gândit din start că dacă o să plasez o mică descriere a proiectului, însoțită de niște fotografii pe platforma de crowdfunding, în decurs de 24h banii o să curgă din cer. Nu, nu este așa. Eu am înțeles că totul este în mâinile mele. Platforma asta este doar un instrument, este cana cu care te duci după apă, dar nimeni nu-ți toarnă apă dacă tu nu cauți izvorul și nu rogi pe cineva să-ți umple cana. De aceea, eu m-am pornit să caut acea apă indispensabilă existenței noastre. Am făcut share pe Facebook, am contactat platformele de știri, personal am mers din casă în casă pentru a informa oamenii despre campanie. De aici am extras o lecție extraordinară. Oamenii pe care i-am supraapreciat, oamenii de la care am așteptat ajutor, s-au întors cu spatele, iar oamenii necunoscuți, pe care i-am subestimat, de la care nu am așteptat ajutor, mi-au oferit suport.  În linii generale, pot spune că publicul e receptiv grație unei astfel de platforme. Profitând de ocazie, aș vrea să aduc mulțumiri administrației platformei Guvern24 pentru oportunitatea oferită. Acum este în desfășurare o altă campanie de colectare de fonduri grație căreia ne vom putea deplasa la Campionatul României, la Majorete. Ansamblul „Europa” este unicul din Moldova care practică stilul de majorete, un stil intermediar între coreografie și sport. Vrem neapărat să ajungem să evoluăm acolo, însă marja de cost a drumului depășește cu mult posibilitățile noastre.

hg24_cimislia

G24: Pe final, ce ați dori cititorilor noștri?

Ion: Vreau să vă spun că viața nu este nimic altceva decât mișcare. Mișcarea frumoasă este dans, iar dansul este o viață frumoasă. Dacă doriți într-adevăr să aveți o viață frumoasă, nu încetați să practicați dansul. Dansați oricând, oriunde și cu oricine!

G24: Mulțumim!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!