Bee-Library

by Vitalie Jereghi

 • Campaign
 • FAQ
 • Comments
 • Backers

Proiectul Bee-Library ne-a unit pentru că ne place să schimbăm lucrurile în bine, pentru că ne pasă de viitor și pentru că ne dorim parte a unei societăți culte. Pentru că ne place să citim!

Bibliotecile publice din Moldova au nevoie de investiții ca să poată oferi condiții decente utilizatorilor săi, mai ales copiilor.

biblioteca copii (1)

O donație pentru a procura un set de cărți ar fi un lucru benefic, dar asta nu ar rezolva problema pe termen lung. Și atunci care ar fi soluția?

Pentru ca să contribuim la îmbunătățirea condițiilor și procurarea cărților am decis să înființăm o mică afacere, care să susțină financiar bibliotecile, în mod permanent. Cu alte cuvinte, vom construi un fel de asistență durabilă pentru această instituție.

hive-open (1)

Ținând cont de condițiile naturale, experiența de lucru și cunoștințele din domeniu am decis să înființăm o stupină de albine în teritoriul satului Cojușna. În fiece an, jumătate din profitul obținut din această activitate va fi oferit sub formă de bunuri și servicii către bibliotecă. Astfel, începând cu toamna anului 2017, vom putea sprijini biblioteca în calea ei spre modernizare. Și acest sprijin va fi tot mai mare cu fiece an, datorită dezvoltării afacerii noastre, dar și implicării pe parcurs, a altor agenți economici în această cauză a comunității noastre.

Donațiile Dvs ne vor ajuta să construim această stupină și să oferim sutelor de copii și tineri din Moldova acces la cărți noi, interesante, la servicii și condiții decente de cercetare și lectură.

Care sunt necesitățile proiectului și ce primești în schimbul unei donații?

Proiectul nostru are nevoie de un buget de 8 300 euro. Din surse locale am colectat deja o parte din suma necesară, mai fiind nevoie de 3 000 euro. Suma de 8 300 de euro ne va permite să cumpărăm stupii (80 bucati), familiile de albine (80 familii), ustensilele necesare lucrului cu albinele (unelte, vase, centrifugă, mască etc) și să amenajăm cumsecade această stupină. În afacere vor fi implicați 3 tineri din Cojușna, un specialist apicultor și doi lucrători de sezon.

Bugetul afacerii va avea următorul conținut:

- 4 000 euro = stupii cu toată completația;

- 2 800 euro = familiile de albine (materialul biologic);

- 900 euro = centrifuga (aparatul de scos miere);

- 600 euro = altele (căldări, vase, cuțite, clește, mască etc).

divizarea proiectului Bee-Library română

Eventuale cheltuieli neprevăzute vor fi acoperite din contul Grupului de inițiativă.

Imediat ce vom începe să implementăm proiectul nostru, vom lucra în paralel și cu alți tineri din alte localități din Moldova pentru a extinde acest model antreprenorial. Dorim ca în cațiva ani, în țara noastră să funcționeze o adevărată rețea de mici afaceri care să stimuleze și să susțină comunitatea, să o încurajeze să se dezvolte! Iar tu poți contribui ACUM la realizarea acestui vis!

Impactul scontat

”Bee-Library” este un proiect care aduce un suflu inovativ în câmpul micilor afaceri din Republica Moldova. Ideea noastră este să creăm o afacere care se angajează să servească comunității și să se autodezvolte. De ce am ales să dezvoltăm biblioteca, când am putea investi în orice alt domeniu sau am putea să ne atribuim tot profitul afacerii doar pentru noi?

Pentru că investind în educație, investim în viitorul nostru. Or, cu toții ne dorim să trăim într-o societate cultă, cu oameni inteligenți, responsabili, activi și valoroși. Un copil care citește mult se dezvoltă mult. O societate cu oameni care iubesc lectura este o societate dezvoltată și respectată.

Grupul nostru a avut mai multe idei, dar am ales albinele. Pentru că este cea mai eco-friendly activitate din cele agricole și pentru că iubim natura. Apicultura este rentabilă în condițiile climaterice din Moldova și nu necesită investiții foarte mari, astfel încât se poate întreține de sine stătător, acumulând profit. Un mare avantaj este că în localitate există câțiva apicultori care ne pot oferi serviciile lor la orice oră.

Se știe că în toată lumea albinăritul este ocupația cea mai prietenoasă mediului înconjurător, albinele fiind cele care țin în viață natura vie. De aceea înmulțirea albinelor este de departe un lucru foarte benefic pentru întreaga natură.

miere-dulce-borcane-2 (1)

Pe de altă parte, piața de produse apicole din Moldova va dispune de un producător local, care va oferi consumatorilor produse ecologice, folositoare și gustoase.

Și da, suntem convinși că cu ajutorul vostru, albinele noastre vor moderniza biblioteca, făcând fericiți și iubitorii de miere și iubitorii de cărți bune!

Dragi prieteni și compatrioți,

țara noastră, societatea noastră, viitorul nostru are nevoie de implicarea fiecăruia  dintre noi. Încă nu este prea târziu să schimbăm spre bine lucrurile din țară. Proiectele durabile sunt o șansă reală pentru satele din Moldova. Haideți să contribuim, haideți să ne facem viitorul mai frumos, acasă!

Fiecare donație contează enorm, mai ales când de acestea depinde zâmbetul și fericirea copiilor noștri!

Vă mulțumim!


 


 

- Când urmează să demareze proiectul propriu-zis?
- Înființarea stupinei (achiziționarea stupilor, albinelor, echipamentului etc.) se preconizează pentru jumătatea lunii mai a anului 2017.

- Ce se va întâmpla cu banii donați dacă nu se reușește colectarea întregului buget (6500 euro)?
- Grupul Local de Inițiativă urmează să decidă o soluție din două:
1. Va înființa stupina dintr-un număr mai mic de stupi/familii și va insista să sporească numărul acestora pe parcursul anului identificând și alte surse de finanțare, astfel urmându-și scopul propus inițial;
2. Va achiziționa și dona Bibliotecii Publice bunuri și/sau servicii din suma colectată, fără a purcede la implementarea proiectului.

- Cum putem fi siguri că autorii proiectului Bee-Library își vor onora obligațiile stipulate în textul proiectului atât în ce privește inițierea sa cât și pe parcursul activității sale?
- Fiecare donator va primi periodic notificări despre evoluția proiectului și despre modul în care contribuția personală a fost utilizată. Totodată, Grupul Local de Inițiativă își propune crearea, în viitor, a unei pagini web unde vor fi publicate acțiunile și activitățile legate de proiectul Bee-Library. Adăugător, în cazul inițierii cu succes a proiectului (colectării sumei necesare), GLI va semna un contract de colaborare cu APL Cojușna și Biblioteca Publică unde vor fi stipulate inclusiv obligațiile părților și modul de supraveghere a activității proiectului.

- Ce aduce nou acest proiect? Prin ce este diferit? De ce aș fi interesat(ă) să contribui la acest proiect?
- ”Bee-Library” este un proiect comunitar bazat pe ideea de antreprenoriat social. Conceptul de antreprenoriat social (social-business) este unul nou pentru Republica Moldova. Limitându-ne la o explicație clasică a fenomenului am putea afirma că ”la granita antreprenoriatului social se afla afaceri sau proiecte care pornesc de la niste nevoi sociale reale ale unor comunitati sau grupuri sociale si care reusesc sa identifice o cale durabila de a raspunde acelor nevoi”. Deci noutatea ideii noastre e că venim cu o soluție DURABILĂ la niște nevoi ale comunității.
Proiectul este unul de premieră pentru localitate, țintind să devină o sursă alternativă de dezvoltare a unei instituții publice prestatoare de servicii publice.
Prin efectuarea unei donații, deveniți donator al proiectului și prin urmare, veți intra în posesia unei recompense și veți stabili o legătură permanentă cu autorii proiectului, prin intermediul căreia veți putea monitoriza modul în care evoluează activitățile proiectului.
Beneficiarii proiectului vor fi copiii din localitate, Biblioteca Publică în sine, locuitorii satului prin aceea că vor dispune de condiții moderne de utilizare a serviciilor bibliotecii, dar și prin aceea că un număr de 2-4 cojușneni (în perspectivă) vor avea un loc de muncă (permanent sau sezonier), aceasta însemnând venituri în plus pentru câteva familii din sat.
Alți beneficiari vor fi consumatorii de produse apicole, agricultorii din zonă (mai ales în urma polenizării) și nu în ultimul rând bugetul public, care va câștiga un agent economic pe teritoriul său.
Adăugător la acestea, beneficiarii indirecți vor fi și donatorii, pentru că vor avea pentru totdeauna satisfacția participării în cadrul unui proiect social nobil și util.

 

 

 

 

 

 

 1. Geo Lupascu 

  Să aveți succes și spor.

  3 years ago
  €3
 2. Vasile Coroi 

  3 years ago
  €50
 3. SMS  

  3 years ago
  €1
 4. Anonymous 

  3 years ago
  €10
 5. Anonymous 

  Spor!

  3 years ago
  €100

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!