Turism în inima Codrilor

by Primaria Cioresti

 • Campaign
 • Comments
 • Backers


Turism în inima Codrilor - Ciorești, Dolna, Micleușeni

Codri seculari, meșteri populari iscusiți, locuri pitorești și tradiții locale moștenite din bătrâni. Toate acestea vor fi obiectivele incluse într-un traseu turistic pe care locuitorii din Ciorești, Micleușeni și Dolna vor să le promoveze atât în țară, cât și peste hotare, pentru a atrage cât mai mulți turiști. Crearea traseului de turism nostalgic ”Dor de Codru” este un proiect de suflet inițiat de autoritățile locale și băștinași.

Zona Ciorești-Dolna-Micleușeni dispune de un mare potențial pentru dezvoltarea turismului, care la moment, este nevalorificat. Din lipsă de bani, locurile frumoase și istorice din aceste trei localități nu pot fi renovate și promovate ca destinații turistice. Astfel, prin implementarea proiectului, comunitățile se vor dezvolta economic, iar localnicii vor avea o sursă de venit stabilă.

Potrivit proiectului, în zonă vor fi create 5 trasee turistice. În Comuna Ciorești, de pe Dealul Racătăului, turiștii vor putea admira toate împrejurimile, acesta fiind al doilea cel mai înalt deal din Moldova. De asemenea, Codrii Moldovei sunt perfecți pentru drumeții. În Codrii Cobacului cu bazine acvatice, Piscul Mâniilor, Dealul Morilor sau Râpa Ciorii vor fi amenajate popasuri unde vizitatorii se vor putea odihni, aici fiind amenajate locuri speciale. Cei care doresc să învețe meșteșugăritul, vor putea testa tehnica olăritului la casa lui Zaharia Triboi, singurul meșter popular din spațiul basarabean care creează ceramica neagră. De asemenea, o locație interesantă va fi atelierul dogarului Ion Axente, unde doritorii vor participa la masterclass-uri de confecționare a butoaielor din lemn. Iar în satul Vulcănești din aceeași comună, locuit preponderent de populație  romă vor putea fi admirate obiceiurile și tradițiile acestei frumoase etnii în cadrul unui muzeu de tip tabără amenajat sub cerul liber.

Pe același traseu turistic, la Micleușeni, oaspeții vor putea gusta din renumita miere de albini de la Casa Mierii, cunoscută pentru proprietățile ei curative. De asemenea, în localitate sunt mai multe monumente istorice care merită vizitate, printre care și Cimitirul eroilor români.

Iar cartea de vizită a satului Dolna este Conacul și beciul boierului Zamfirache Arbore-Ralli, izvorul și poiana Zamfirei. În aceste locuri, potrivit legendei, poetul rus Aleksandr Pușkin a întâlnit-o pe frumoasa țigancă Zamfira.

Și dacă tot așteaptă cu nerăbdare sosirea turiștilor în localități, unii localnici vor amenaja și deschide din surse proprii câteva pensiuni agroturistice unde oaspeții  vor putea face popas și gusta din bucatele tradiționale.

Pentru dezvoltarea acestui traseu turistic, Guvernul Elveției va oferi  50 mii  de dolari. Administrațiile locale vor aloca peste 14 mii de dolari. Totuși, pentru a fi reparate și amenajate locațiile turistice mai este nevoie de 7499 de dolari (6 450 euro), bani pentru care localnicii fac apel la  băștinașii de acasă sau cei plecați departe de ea.

Contribuția băștinașilor este destinată pentru îndeplinirea unui șir de lucrări de infrastructură:

- Amenajarea intrării pe traseul turistic intercomunitar din partea satului Ciorești (poartă, gherete, WC, pubele), iar la Micleușeni (foișor)

- Amenajarea obiectivului turistic ”Beciul boierului Ralli” în satul Dolna

- Amenajarea în satul Vulcănești a unui muzeu sub cerul liber de tip tabără

- Amenajarea locurilor de popas (5), panourilor informative (5) și indicatoarelor turistice (50)

- Crearea infrastructurii pentru pârtia de iarnă pe Dealul Răcătăului (foișor, loc pentru frigărui, echipament sportiv)

- Construcția și amenajarea Capelei (paraclis) la Cimitirul eroilor români

- Reparația a 400 metri de drum local în varianta albă către casa meșterului în olărit Zaharia Triboi

- Reparația a 300 metri de drum local în varianta albă către Izvorul și Poiana Zamfirei în satul Dolna

- Reparația a 250 metri de drum local în varianta albă către Casa Mierii în satul Micleușeni

- Amenajarea sălii de lucru și de expoziții a produselor de olărit, indicatorilor și panoului informativ la casa meșterului popular Zaharia Triboi din Ciorești

- Amenajarea sălii de lucru și de expoziții, a indicatorilor și panoului informativ la casa meșterului popular în dogărit Axente Ion din Ciorești

- Reabilitarea exponatelor, instalarea indicatorilor și panoului informativ la casa meșterului popular în țesături Mârza Parascovia din Ciorești

- Procurarea stelajelor pentru expoziții la Casa Mierii. Construcția unui umbriș din materiale locale pentru vizitatorii Casei Mierii din Micleușeni

- Crearea și întreținerea paginii Web a itinerarului. Editarea, multiplicarea și diseminarea materialelor informaționale.


Dragi băștinași, Ciorești, Dolna și Micleușeni sunt localități care au cu se mândri și merită să fie admirate de o lume întreagă. Oriunde v-ați afla, donați pentru promovarea locurilor natale și de suflet. Doar cu sprijinul tuturor băștinașilor putem realiza lucruri frumoase.


 


 


 


 1. Anonymous 

  Pentru satul nostru natal Micleuseni!

  2 years ago
  €30
 2. SMS  

  2 years ago
  €1
 3. Lilian Danilov 

  Succes!

  2 years ago
  €25
 4. Anonymous 

  Bafta multa celor implicați si va multumim ca va pasa, in special consătenilor mei dragi din Dolna!

  2 years ago
  €400
 5. SMS  

  2 years ago
  €1

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!