Coșnița – centrul satului amenajat

by Vladislav Grigori

  • Campaign
  • Comments
  • Backers


Comuna Coșnița este una dintre cele mai mari localități din raionul Dubăsari, cu numărul populației de peste 5.000 de locuitori. Localnicii sunt implicați în diverse activități sportive, culturale, precum și comerciale. Dintotdeauna, oamenii de aici au susținut inițiativele locale de dezvoltare ca să construiască o comună frumoasă. De această dată, locuitorii din Coșnița și-au propus să soluționeze o altă problemă care îi macină: lipsa unei piețe amenajate în centrul satului, precum și a unui parc public unde ar putea să petreacă timpul liber.

În prezent, de două ori pe săptămână, din primăvară până în toamnă, în localitate oamenii vin să vândă și să cumpere cele necesare. Doar că piața este una improvizată și, de-a lungul anilor, vânzătorii îndură frigul sau căldurile excesive, doar pentru ca să își câștige bucata de pâine.

În localitate sunt peste 40 de producători locali care se ocupă cu creșterea legumelor, fructelor și păsărilor. Din cauza zilelor limitate în care își pot vinde marfa, aceștia au un venit mai mic și nu își pot dezvolta afacerea așa cum își doresc. Tot din aceste motive, locuitorii din Coșnița preferă deseori să se deplaseze la Chișinău sau Dubăsari pentru a procura ceea ce produc localnicii, dar nu vând permanent.

Pentru a soluționa această problemă, administrația locală împreună cu Asociația de Băștinași a decis să reorganizeze spațiul public din centrul satului, astfel încât oamenii să poată face cumpărăturile la o piață autorizată. Mai mult decât atât, proiectul prevede și amenajarea parcului din localitate.

În acest sens, o suprafață de 8000 mp2 situată în centrul satului Coșnița va fi amenajată pentru comercializarea produselor ecologice, calitative de către cei peste 40 de producători agricoli locali și va fi amenajat un parc dotat cu bănci, teren de mini fotbal, de volei, tobogane, balansoare și scenă de vară. Parcul va fi iluminat, iar localnicii se vor putea plimba în siguranță pe aleile pavate.

Bugetul total al proiectului este de 30.000 de dolari, 25.000 de dolari fiind grantul oferit de Guvernul Elveției. Primăria Coșnița a alocat 3.000 de dolari. Asociația de băștinași și-a propus colectarea sumei de 2.000 de dolari în calitate de contribuție a băștinașilor.

În 2017, datorită contribuțiilor aduse de către originarii din Coșnița, Primăria și Asociația băștinașilor au implementat primul proiect de suflet, prin crearea unui Complex Sportiv în localitate, care este zona în care locuitorii din Coșnița fac sport, se recreează.

Dragi băștinași, oriunde nu v-ați afla, haideți să ne unim din nou eforturile și să realizăm un alt proiect de suflet pentru localitatea noastră, pentru cei rămași acasă.

Donați pentru amenajarea unei piețe și a unui parc în centrul satului Coșnița!Nobody has backed this project yet. Be the first one!

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!