Active youth in ATU Gagauzia.

by Miras Moldova

 • Campaign
 • Comments
 • Backers

Ca tânără femeie, trăind într-un sat din Găgăuzia, nu ai prea multe alternative. “Eram limitată”, a spus femeia. “În satul meu, nu am întâlnit idei, mentalități și credințe diferite”. Însă, după aceea, ea a mers la universitate și s-a alăturat unui grup de inițiativă format din femei: “Întâlnirile erau nemaipomenite. Am auzit povești de succes, celelalte femei ne-au spus cum și-au găsit calea. Am înțeles că, femeie fiind, nu e nevoie să faci doar ceea ce vrea comunitatea. Poți să faci lucruri utile și pentru dezvoltarea ta personală”

Personalul „Miras” este hotărât să ofere astfel de oportunități pentru a însenina viitorul tinerilor din Comrat.

Observațiile „Miras” indică o nevoie crescândă de încredere de sine în rândul tinerilor din comunitate. Mai mult decât atât, din cauza mentalității tradiționale, de la femei se așteaptă să-și petreacă majoritatea timpului făcând treburi casnice.

Cu toate acestea, există oportunități pentru femei de a se angaja în cariere atât provocatoare, cât și centrate în sfera publică.

Prin colaborarea organizației cu postul local de televiziune, personalul „Miras” a recunoscut că femeile alcătuiesc majoritatea jurnaliștilor din Comrat și au observat primele succese ale acestora. Astfel, clubul de jurnalism va viza fetele cu o activitate dorită și le va expune la o opțiune de carieră unică pentru a-și spori încrederea și inițiativa personală.

În cele din urmă, educatorii locali și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la lipsa implicării tinerilor în activități creative și extrașcolare. Pentru a evalua oportunitățile locale de educație creativă în afara clasei, „Miras” a mers la școlile din Comrat pentru a studia accesul la activitățile extrașcolare. Dintre cele 5 licee din Comrat, 4 activități extracurriculare de găzduire și doar 16 activități sunt oferite în toate cele 5 școli.

În consecință, „Miras” a decis să dezvolte pe termen lung un club extracurricular care să se concentreze pe școlile care au cel mai mult nevoie de astfel de activități. Potrivit Alianței Naționale pentru Învățământul Secundar, tinerii care sunt angrenați în programe și activități extracurriculare dovedesc un nivel crescut de eficacitate, încredere în sine și determinare”. Așadar, clubul de jurnalism va dezbate probleme legate de egalitatea de gen și atitudinea pasivă a tinerilor, pe plan local.

Vor fi incluși atât băieți, cât și fete, pentru a promova învățarea bazată pe egalitate de gen, iar membrii „Miras” și mentorii le vor oferi sfaturi și îi vor ajuta pe fiecare în parte. Clubul se va reuni săptămânal, vreme de 5 luni, și va include 6 fete și 6 băieți. Datorită naturii inovative a programului, clubul se adresează unui număr mic de elevi. Grupul redus permite membrilor „Miras” să se concentreze mai mult pe dezvoltarea curriculumului și pe oferirea unor activități de o calitate mai bună.

Tinerii vor crea proiecte ce se vor dezvolta în funcție de interesele personale și ale comunității. Proiectul va fi finalizat cu un raport în limba engleză/rusă iar participanții își vor prezenta proiectele într-o conferință.


Cât despre femeia menționată la începutul textului, ea va conduce clubul de jurnalism ;)


1Youth Development and Youth Leadership. National Alliance for Secondary Education and Transition, University of Minnesota: College of Education and Human Development.  2 Jan 2016. Retrieved from: http://www.nasetalliance.org/youthdev/research.htm


*Miras Moldova a primit deja finanțare pentru tehnologie, transport și hrana pentru clubul de jurnalism. Banii pentru această activitate de strângere de fonduri vor merge pentru a plăti formatori profesioniști pentru a sprijini programele de tineret, precum și alte cheltuieli neprevăzute.


 


 

 1. Anonymous 

  3 years ago
  €10
 2. Anonymous 

  3 years ago
  €5
 3. Anonymous 

  3 years ago
  €10

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!