Festivalul ”Anatol Dumitraș” – descoperă talente

by Primaria Larga

 • Campaign
 • Comments
 • Backers


”Prima dragoste!”, ”O  inimă, nu mă lăsa”, ”Dulce-i vinul”, ”Hei, hei, polițist” și multe altele sunt melodiile care sună cunoscute fiecărui moldovean. Melodii interpretate cu dragoste și o voce inconfundabilă, cea a lui Anatol Dumitraș, cel care a dedicat scenei 30 de ani din viață.

Anatol Dumitraș a devenit un nume notoriu în lumea muzicii prin talentul său înnăscut, susținând spectacole în peste 50 de țări ale lumii. Originalitatea melodiilor care le-a compus pentru sine, dar și pentru alți interpreți autohtoni, modestia și felul de a fi, au făcut din Anatol Dumitraș unul dintre cei mai îndrăgiți artiști moldoveni ai secolului XX.

”De Anatol Dumitraș m-a legat o prietenie de secole. El venea des în sat să ne încânte cu piesele sale în cadrul concertelor organizate, energia pe care o emana și dorința de a face lucruri frumoase pentru baștină. Și-a iubit mult părinții și locurile natale, fiind un adevărat patriot al satului, dar și al țării. În fiecare piesă a lui Anatol puteți regăsi câte un element din curtea casei părintești, de pe cărările străbătute prin localitate sau fântâna de pe drum. Îi plăcea să evadeze la țară și spunea că dorul de casa părintească nu se compară cu nimic...”, susține unul dintre cei mai buni prieteni ai interpretului, Veaceslav Tabarcea.

Chiar dacă Anatol Dumitraș a plecat spre lumea celor veșnice, melodiile sale merită să rămână valorificate în continuare. Astfel, Primăria din Larga, satul de baștină al artistului, în parteneriat cu Asociația de băștinași ”Lărgenii de Pretutindeni”, și-au propus în 2017, la un an de la trecerea în neființă a artistului, să organizeze prima ediție a Festivalului Național de Cântec ”Anatol Dumitraș”.

Evenimentul a reunit personalități din domeniul cultural, artiști emeriți, oameni care au îndrăgit melodiile de suflet. La prima ediție a festivalului au participat 21 de copii din raioanele Briceni și Râșcani, precum și din mun. Chișinău. Membrii juriului au fost Liviu Știrbu, Oleg Ababii, Eduard Dopireac, Veaceslav Tabarcea și Sebastian Nahaba.

Festivalul își propune redescoperirea și promovarea creației muzical-poetice a lui Anatol Dumitraș prin identificarea tinerelor talente ce au calități vocale și artistice. Astfel, organizatorii și-au pus speranța că vor reuși să continue această frumoasă tradiție în fiecare an, ca memoria marelui artist să rămână veșnică. Însă, organizatorii au nevoie de susținere pentru a asigura o parte din cheltuielile de organizare: chiria și transportarea scenei, a echipamentelor audio, asigurarea transportului participanților și artiștilor la eveniment,  premierea participanților.

În cadrul celei de-a doua ediții, planificată pentru data de 28 mai 2018, de Hramul Comunei Larga, organizatorii își propun desfășurarea următoarelor activități de suflet:

- Meci de fotbal amical „Artiști profesioniști” – „Larga Nord”; - Festival Concurs al tinerelor talente; -  Recitaluri ale colegilor de breaslă; - Târg al meșterilor populari.

Lărgenii de pretutindeni au demonstrat de nenumărate ori că pot face lucruri mărețe, proiecte de suflet și evenimente frumoase. Astfel, toți cei care îndrăgesc muzica ușoară a acelor ani, își pot aduce contribuția la buna desfășurare a festivalului. Pentru organizarea acestuia sunt necesari 1.500 euro.

Dragi lărgeni, fiecare dintre noi este mândru să spună că are un sat cu oameni și tradiții frumoase. Împreună putem face ca unele începuturi să devină tradiții și istorie. Nu avem voie să dăm uitării băștinașii care au dus faima localității și a țării. Pentru toată lumea și, în special, pentru locuitorii din nordul Moldovei, Anatol Dumitraș va rămâne un simbol al omeniei, generozității, prieteniei și talentului autentic.

Haideți și în acest an să punem mână de la mână și să continuăm această frumoasă tradiție prin care îl comemorăm pe Anatol Dumitraș, un adevărat maestru al neamului nostru.Tot împreună putem descoperi noi talente care să povestească despre Larga ca despre locul debutului artistic și să ne încânte auzul cu piesele ”generației de aur”.


Donați #cudragpentruacasă!

Cu drag pentru baștină și tradiții frumoase! 1. Radu Urechean 

  1 year ago
  €10
 2. Cernopischi Ghenadie 

  1 year ago
  €20
 3. DRANCA IURIE 

  1 year ago
  €100
 4. Irina Varta 

  Cu drag pentru Larga! În amintirea marelui artist Anatol Dumitraș!

  1 year ago
  €10
 5. Anonymous 

  ...

  1 year ago
  €15

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!