Memorial în Cahul

by Гриншпун Инна

  • Campaign
  • Comments
  • Backers

Păstrarea memoriei istorice despre evenimentele, care au avut loc la Cahul în timpul ocupației fasciste în anii 1941-1944.  Nu poate fi dată uitării soarta tragică a evreilor  din  Cahul  - victimele Holocaustului.


La începutul celui de al doilea război mondial  comunitatea evreiască din Cahul constituia  30% din populația orașului. Astăzi  comunitatea evreiască din  Cahul numără 140 de personae , inclusiv copii (0,2% din toată populația). Consultând  mai multe surse, am constatat că în perioada ocupației fasciste, septembrie-octombrie 1941, a avut loc executarea în masă a evreilor, ce nu au reușit să se evacueze în  est împreună cu unitățile Armatei Roșii, care băteau în retragere.  Noi avem posibilitate de a ridica un semn memorial în  acel loc. Inițiatorul proiectului este Centrul Evreiesc Binefacere  „Hăsăd Iehuda“, care activează din  1996. Centrul Evreiesc Binefacere  a fost creat în scopul  desfășurării  activități de caritate pe bază de voluntariat în diferite sfere ale vieții publice, pentru a promova activități în domeniul culturii, artei, educației, învățământului, întăririi păcii, prieteniei și armoniei între popoare. Centrul acordă o mare importanță  consolidării prestigiului și rolului familiei în societate, protecției maternității și  copilăriei, contribuie la  dezvoltarea spirituală a personalității, cât și realizează  diverse proiecte umanitare, ce țin  de dezvoltarea culturii, educației, sănătății și asistenței sociale în societate.


Republica Moldova este un stat multinațional, care a ales vectorul european de dezvoltare.  În acest context este important să fie scoase din umbră  numele, celor uciși în flăcările Holocaustului, să ne opunem extremismului, xenofobiei și radicalismului.

Centrul Evreiesc de Binefacere „Hăsăd Iehuda“(or. Chișinău)  împreună cu „Asociația evreilor din Moldova - Foștii Deținuți ai nazismului“ și Societatea Culturii Evreiesti din Cahul, cu sprijinul Ministerului Culturii al Republicii Moldova și Primăriei  or. Cahul,  au pregătit proiectul „Voci din trecut“.

Proiectul prevede ca în anul 2018  în  locul executării  populației evreiești din Cahul din timpul ocupației orașului în anii 1941-1944 să fie deschis  monumentul victimelor Holocaustului.

Documentele justificative necesare pentru punerea în aplicare a proiectului au fost coordonate la toate nivelurile instutuțiilor de stat, inclusiv și cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova.

Deschiderea monumentului este programată în timpul „Săptămânii  memoriei“, care va avea loc la Cahul în vara anului viitor, sub patronatul  Departamentului Relații Interetnice și cu participarea șefilor misiunilor diplomatice acreditate în Republica Moldova.

Acest eveniment are o importanță deosebită nu numai pentru cei, care trăiesc astăzi, ci și pentru generațiile viitoare. Restabilirea dreptății istorice, comemorarea victimelor nazismului este încă un  pas important în construirea unei societăți libere, democratice și tolerante în Republica Moldova.

Costul total al lucrărilor planificate este aproximativ de 288.000 MDL (15900 USD).

Din această sumă, costul monumentului cu livrare la Cahul este de 117000 MDL (6500 $ USD).

Reieșind din faptul că proiectului propus este de importanță națională, Primăria or. Cahul s-a angajat din surse proprii să efectueze lucrările de amenajare a teritoriului.

Până-n prezent, Centrul Evreiesc de Binefacere „Hăsăd Iehuda” a colectat  deja o parte din banii necesari, dar  pentru realizarea proiectului mai este nevoie de 95000 MDL (5248 $ USD), care ne  propunem  să le adunăm  cu ajutorul platformei.


 

  1. Alexandr Filipov 

    2 years ago
    €50

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!