Muzeul în aer liber din s. Mereni

by Natalia Procopii

 • Campaign
 • Comments
 • Backers


Cine nu învață istoria, riscă să o repete.

De aceea, A.O. Genesis și-a propus să zidească un muzeu în aer liber pentru a comemora victimele represiunilor politice din s. Mereni.

Muzeul va reprezenta o filă din istoria noastră care a marcat profund existența acestui neam. Complexul muzeal este definit ca o filă de istorie transpusă în cel puțin 11 module ce se succed istoric prin acțiuni reale. Prin urmare, acest complex muzeal va conține elemente distinctive ale perioadei deportărilor și ale vieții oamenilor din perioada sec.XIX.

Primul modul al acestui muzeu este „Casă Părintească”. Acesta se află deja în ultima fază de amenajare. El cuprinde o casă-muzeu, după caracteristici identice ale acelei perioade, cu ogradă țărănească ce evidențiază îndeletnicirile oamenilor în acea perioadă.

Al doilea modul este unul „sculptural”. El cuprinde 3 sculpturi în dimensiuni reale ce reprezintă valorile spirituale ale strămoșilor noștri. Familia, Rugăciune, Despărțirea, așa sunt denumite sculpturile.

modlul1a

Al treilea modulul se numește „drumul Siberiei”. Aici este reprezentat vagonul marfar și alte mijloace de transport specifice perioadei, care demonstrează vădit cum au fost transportați în Siberia de gheață, mii de familii.

Alt modul este „Zona de lagăr” ce conține elemente distinctive ca: turn de control, barăci, groapa de var etc.

Pentru a menține aspectul științific, se preconizează o arhivă destinată studiilor, discuțiilor, cercetărilor și conferințelor istoricilor și studenților de specialitate.

Un alt element distinctiv va fi „Zona de Parc”. Acesta va găzdui evenimente, vizitatori, turiști care vor dori o comunicare directă cu persoane care au supraviețuit și s-au reîntors la baștină după acele deportări. La fel, aici se vor desfășura evenimente tematice pentru promovarea valorilor artistice locale, specifice zonei de centru din Moldova.

La moment, sunt realizate deja trei module, valoarea cărora a ajuns la 29 mii euro, bani câștigați din programul de granturi mici ”CHOICE- Moldova: Patrimoniu și modernitate”, dar și din donațiile nepoților celor deportați, donațiile administrației publice locale și comunității locale.

Pentru a finaliza construcția unicului muzeu din Moldova, dedicat victimelor represiunilor politice, sunt necesare surse financiare de care satul, la momentul de față, nu dispune.

Facem un apel către toți oamenii cu suflet mare, pentru că ajutorul vostru va contribui la păstrarea efemeră a istoriei.

De asemenea, vă invităm pe toți la Mereni, pentru a călători în timp!


 


 1. Lucia Costin 

  Succese și cât mai multe realizări!

  2 years ago
  €10
 2. Anonymous 

  2 years ago
  €10

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!