Meșteşugurile populare – dezvoltă satul Pelinia

by Primaria Pelinia

 • Campaign
 • Comments
 • Backers


Pelinia este satul unde tradițiile frumoase încă se mai păstrează, unde oamenii sunt binevoitori, iar tinerii sunt dornici de a cunoaște mai bine specificul locului din care li se trag rădăcinile.

Băștinașii din Pelinia au demonstrat că doresc să reînvie tradițiile și să le păstreze pentru viitoarele generații. Toate acestea în contextul realităţii în care, oamenii, mai curând, cumpără lucruri din comerţ decât să creeze ceva manual. Dacă pe timpuri, fala fiecărui sătean din Pelinia erau straiele tradiționale țesute la război, cu motive specifice zonei, iar în casa fiecăruia puteau fi admirate prosoape, fețe de pernă brodate sau covoare, în secolul 21, se pare că aceste lucruri sunt tot mai rare.

Altfel, Asociația Băștinașilor din Pelinia împreună cu autoritățile locale își propun să promoveze patrimoniul și valorile culturale printr-un nou proiect.

Acesta prevede crearea unui Centru de artizanat cu producere în incinta Casei de Cultură din localitate. Scopul Centrului este de a asigura condiţii pentru aproximativ 40 de meșteri populari ca aceştia să creeze costume naţionale specifice zonei pentru comercializarea ulterioară a acestora, ceea ce va impulsiona dezvoltarea economică locală, inclusiv prin crearea de noi locuri de muncă pentru femei.

Centrul va avea o suprafaţă de aproximativ 200 metri pătrați, ceea ce va permite organizarea de  șezători şi cursuri pentru noile generații cu scopul de a le transmite acest meşteşugărit, care scos din anonimat, va deveni o carte de vizită a localităţii, dar şi o sursă de venit pentru populaţia locală.

În același timp, membrii celor 8 ansambluri și colective artistice din Pelinia care nu își pot procura costume noi, vor avea acum ocazia de a purta haine noi, astfel ducând faima satului la festivalurile naţionale şi internaţionale.

Totodată, datorită implementării proiectului, Casa de Cultură din Pelinia va fi asigurată cu agent termic, apă și canalizare.

Primul pas a fost deja făcut. A fost obținut un grant de 25 000 de dolari / 20 142 euro din partea Guvernului Elveției. Primăria localității va veni cu o contribuție de 3 000 de dolari / 2418 euro. Pentru a finaliza cu succes acest nou proiect, este rugat fiecare băștinaș să contribuie în măsura posibilităților pentru a colecta suma de 2 500 de dolari / 2 015 euro.

Ţinem să vă informăm că platforma Guvern 24 operează cu Euro, iar bugetul proiectului a fost elaborat în dolari. Totodată, ţinem să vă asigurăm că suma integrală va fi utilizată, conform destinaţiei, pentru îmbunătăţirea proiectului final. La finalizarea perioadei de colectare de fonduri, distribuirea costurilor pentru realizarea proiectului va fi adusă neîntârziat la cunostinţa publicului larg, în special a donatorilor.

Buget (1)

Localitatea face apel către fiii şi fiicele satului aflaţi peste tot în lume pentru că le pasă de ce se întâmplă ACASĂ. Acest lucru a fost demonstrat în cadrul primului proiect implementat cu sprijinul originarilor din localitate, atunci când fiecare a contribuit la reamenajarea parcului din sat. Datorită contribuțiilor aduse din partea băștinașilor, localnicii au un spațiu de odihnă unde se pot aduna cu mic cu mare.

Cu siguranţă, dragostea pe care o au băştinaşii pentru tradiții, cultură și frumos îi fac să se implice cu toată inima atunci când se vorbește despre dezvoltarea localității. Fără tradiții, Pelinia nu ar fi atât de bogată în oameni talentați, iar băștinașii din Pelinia sunt cei care pot menţine aceste valori.

Doar împreună, visele frumoase pot deveni realitate.

Donează cu drag pentru Pelinia.


 


 


 1. Titus Sarateanu 

  Succese ! Traiasca Pelinia !

  2 years ago
  €15
 2. Roman Gavriliuc 

  Să fie într-un ceas bun!

  2 years ago
  €20
 3. DTMF  

  2 years ago
  €1
 4. Corina Burciu(Arnaut) 

  Succese mari si rezultate frumoase!

  2 years ago
  €15
 5. Bors Viorel 

  E timpul sa facem bine.

  2 years ago
  €100

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!