Humans of Guvern24: Olesea Cazacu

Humans of Guvern24: Olesea Cazacu

G24: Olesea, te rog să te prezinți pentru cititorii noștri.

Olesea: Sunt Olesea Cazacu. Lucrez la proiectul Migrație și Dezvoltare Locală (MiDL), din Moldova, implementat de către Agenția Elvețiană pentru Cooperare și Dezvoltare. De mai bine de 6 ani activez în cadrul Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, implementând diferite proiecte ce țin de lucrul cu administrația publică locală, de dezvoltarea comunitară, dar și de implicarea oamenilor în activitățile locale. Mai nou, din 2015, integrăm aspectul migrației în dezvoltarea locală, și anume ajutăm la stabilirea legăturilor între administrația publică locală și diasporă. La moment lucrăm cu 25 de localități de pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Ne propunem să ajutăm autoritățile locale să înțeleagă potențialul migranților, să perceapă și partea pozitivă a migrației, pentru că partea negativă, din păcate, o resimțim cu toții.

photo_2017-07-25_13-24-51_logo

G24: În opinia ta, care ar fi această parte pozitivă a migrației?

Olesea: În primul rând, ar fi resursele pe care le au migranții. Fiind plecați peste hotare, ei au acces la un capital de idei, de cunoștințe, de abilități pe care le pot aplica în localitățile lor de baștină. În acest sens, Guvern24 ne-a ajutat să canalizăm resurse financiare provenite atât de la oamenii de peste hotarele țării, cât și de la cei de pe loc. Pentru că bugetele locale sunt destul de restrânse, iar primăriile nu pot să facă față tuturor problemelor, se solicită participarea populației, care de altfel participă la toate etapele, nu doar la finanțare. Ceea ce vedem pe platforma de crowdfunding este doar o mică parte a efortului depus. Pentru început, este identificat proiectul care va fi mai apoi plasat pe Guvern24, ideile sunt formulate prin prisma potențialului pe care îl au migranții, apoi începe colectarea fondurilor. Partea cea mai importantă este de a demonstra că ceea ce s-a propus s-a realizat, că resursele financiare au fost utilizate conform destinației, într-un mod transparent. Prin intermediul Guvern24 am susținut 23 de campanii. Platforma a fost modificată în așa fel încât să existe un compartiment aparte pentru administrația publică locală. Practic, planul nostru inițial era de a colecta în jur de 66.000 de dolari, dar s-au colectat peste 118.000 de dolari, atât pe platformă, cât și offline, deci s-a dublat suma inițială preconizată. Noi am fost impresionați de activismul celor din administrația publică locală și din asociațiile de băștinași. Majoritatea beneficiarilor vor să continue să facă proiecte noi, fie să mai colecteze niște bani pentru a finaliza proiectele vechi.

G24: Din experiența anterioară, crezi că crowdfunding-ul este o metodă eficientă de a facilita colaborarea dintre cei plecați și cei rămași acasă?

Olesea: Platforma Guvern24 contribuie la demonstrarea transparenței. Respectiv, poți vedea cine, cât, când a donat, câți bani s-au colectat, lucru care este mai greu de atins prin alte mijloace. Aici avem un sistem care are o legătură între bancă și cel care depune banii. Poate încă mai există o reticență în cadrul unei anumite categorii a populației, care nu folosește sistemele bancare, online, electronice și probabil o asemenea categorie va exista oricând, de aceea atunci când vorbim de e-servicii, de e-guvernare, întotdeauna vorbim și de faptul că rămân și serviciile tradiționale. Probabil, acesta este și cazul crowdfunding-ului, deschide accesul pentru un număr foarte mare de oameni, nu neapărat băștinași ai unei localități. Dacă nu exista această platformă, aceste instrumente, inclusiv comunicarea, oamenii nu aflau despre unele proiecte.

G24: Ce proiecte ai vrea să vezi implementându-se prin intermediul crowdfunding-ului? Un proiect nu neapărat ce ține de migrație, dar mai degrabă unul care te-ar intriga personal?

Olesea: Sigur că în primul rând mă pasionează proiectele cu care lucrez, dar făcând abstracție de la acestea, cred că ar fi necesare proiectele care soluționează probleme stringente. De multe ori implementarea unui proiect prin intermediul crowdfunding-ului este ceva dezirabil, dar nu strict necesar, lucrurile parcă merg mai încet și lumea contribuie mai puțin. Totuși, atunci când sunt niște probleme mai acute, observ că donațiile se colectează mult mai ușor. Până acum, din păcate aceste probleme sunt doar cele individuale, mai puțin le văd pe cele comunitare.

G24: Cum convingi migranții să participe la dezvoltarea comunității de baștină?

Olesea: Practic, de convingerea aceasta se ocupă direct autoritățile locale și asociația de băștinași, noi doar îi ajutăm în acest proces. Din experiența noastră pot să spun că este un lucru destul de greu, pentru că există o neîncredere în autorități și o lipsă de comunicare între multe primării și cei plecați din localitate. Pentru a construi această încredere, este nevoie de convingere. Până acum, s-au depus eforturi foarte mari de comunicare, de transparență, de menținere permanentă a legăturii, de căutare a oamenilor, de așa numitul „door to door campaigning”. Ceea ce simplifică într-un fel procesul este faptul că tu știi care este grupul tău țintă. De exemplu când ai o trupă de teatru, potențialii beneficiari sunt oriunde. Aici însă, cel mai mare grup de potențiali donatori sunt oamenii care au plecat din localitatea lor.

G24: Cum decurge procesul de lucru între autoritățile locale cu noile tehnologii informaționale?

Olesea: Din experiența noastră, autoritățile locale, cel puțin cele cu care lucrăm noi, sunt foarte deschise. Ei au nevoie de susținere din partea populației, pentru că în mod individual nu pot să facă anumite schimbări și atunci ei sunt deschiși să încerce diferite metode. Este interesant că există o concurență între localități, dar totuși în această concurență nu are nimeni de pierdut, doar de câștigat, este o concurență sănătoasă pentru că grupul lor țintă este diferit. 🙂 Datorită acestei transparențe, acestei comunicări, se îmbunătățește procesul decizional la nivel local, ceea ce este foarte important.

G24: Ce criterii ar trebui să întrunească o localitate ca să fie parte a proiectului MiDL?

Olesea: Noi avem afișate criteriile de selectare a localităților care au participat deja. De exemplu, pentru a doua fază am ales localități din 18 raioane în care nu avem nici un beneficiar, pentru că, de exemplu în Cahul lucrăm deja cu 3 sate și n-ar fi echitabil dacă am mai selecta pe cineva din Cahul, de aceea mergem la Cantemir, unde nu avem nici un beneficiar în prima fază a proiectului. Ei trebuie să demonstreze dorința de a participa, de a implica migranții, de a fi deschiși, de a comunica și de a fi transparenți.

G24: Luați în calcul și numărul populației?

Olesea: Da, am avut și criteriul ce ține de numărul populației, trebuia să fie de minimum 3500 de locuitori.

G24: Care a fost cea mai de succes campanie susținută de MiDL?

Olesea: În principiu, eu cred că toate campaniile au fost de succes, pentru că toate au depășit suma țintă prestabilită la început. Sunt localități care se evidențiază prin volumul fondurilor colectate, aici aș numi două: un oraș și un sat. În cazul dat cred că ar trebui să numim Ungheni, unde s-a colectat cea mai mare sumă, dar trebuie să ținem cont că are o populație mare. Ce ține de sat, aș numi Colibași, care a ajuns la aceeași sumă. Pentru noi, ei toți sunt campioni cu rezultate foarte bune și ne mândrim cu ei.

G24: Dar ați avut anumite campanii sau proiecte care nu au atins suma necesară, dar însăși prin ideea din spatele campaniei, sau prin modul de mobilizare al oamenilor v-au impresionat și nu v-ați așteptați asta să se întâmple?

Olesea: Practic toți au ajuns la aceste rezultate, pentru că au fost foarte inovatori și au avut campanii de sensibilizare ale diferitor grupe de populație. De exemplu, la Ruseștii Noi, iarna voluntarii au mers pe la gospodăriile din sat și au ajutat oamenii să curețe zăpada. La Crihana Veche în cadrul festivalul tradițiilor și obiceiurilor de iarnă „Capra, Turca și Breaza” s-au colectat bani pentru renovarea sălii de sport a liceului. La Ciorești, pe pârtia de ski, s-a organizat un eveniment la care Asociația De Băștinași au colectat fonduri din vânzarea produselor autohtone, plăcintelor, vinului fiert, miezului de nucă, lucrurilor produse de către ei. Gura Galbenei la fel a organizat un târg al produselor autohtone. La Ungheni a fost organizat un turneul de minifotbal cu scopul colectării donațiilor.

G24: Ce te motivează în fiecare zi să vii la lucru?

Olesea: Lucru meu nu este o rutină, pentru că interacționez cu foarte mulți oameni, am o echipă frumoasă, interesantă și activă, venim cu inițiative noi pe care le implementăm și vedem rezultatele. Când știu că în spatele tuturor proiectelor sunt oameni vii care emană o energie pură, când știu că ei depind de modul în care noi vom reacționa, când vezi beneficiarii finali care nu au avut apă o viață întreagă și uite acum au apă la robinet, mai bună motivație nu există. Faptul că poți vedea rezultatul muncii îți dă forțe ca să continui.

photo_2017-07-25_13-24-58_logo

G24: Unde te vezi peste 5 ani, ai vrea să activezi tot în acest domeniu?

Olesea: În principiu, domeniul acesta este unul care mă pasionează și în care lucrez de mult timp, dar se spune că o dată la cel puțin 5 ani ai nevoie de o schimbare. Eu sunt sociolog de formare și mai puțin profesez acele abilități, însă uneori sunt mai nostalgică după aceste activități, inclusiv de cercetare.

G24: Din tot proiectul acesta, care este un lucru pe care l-ai învățat și știi cu siguranță că îl vei folosi în viitor?

Olesea: M-am convins încă odată de mobilizarea oamenilor, de potențialul voluntariatului, pentru că tot ce facem noi la nivel local este bazat pe voluntariat, pe inițiativă, pe entuziasm și atâta timp cât avem acești oameni în satele și orașele noastre, ele vor fi vii.

G24: Îți mulțumim mult!

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!