„The Sofa” film creat în Moldova cu ajutorul Crowdfundingului

„The Sofa

Cinefilii din Republica Moldova au fost plăcut surprinşi să vadă zilele trecute primele imagini din noua producţie cinematografică autohtonă „The Sofa” („Divanul”). Pelicula este o producţie promiţătoare în arsenalul filmelor moldoveneşti.

Filmul este realizat de către tânăra regizoare Iulia Puică, iar premiera pentru publicul larg va avea loc abia în anul 2017.    „The Sofa” sau „Divanul” este o comedie de acţiune filmată mai mult în drum şi maşină. Povestea filmului prezintă o întâmplare din viaţa a doi bărbaţi de vârsta a treia care pleacă de la azilul de bătrâni la nunta unei prietene. Cei doi iau divanul albastru din curtea azilului şi fură o maşină cu care pornesc la drum. În acelaşi timp, divanul este căutat de un hoţ pentru că în el s-ar afla bani. Toată aventura se petrece pe drum, iar hoţul încearcă să-i prindă. La un moment dat, apare actriţa Dana Ciobanu care merge cu bătrâneii până la capăt. Filmările au avut loc în oraşele Chişinău, Ungheni, satul Sărata Galbenă (raionul Hânceşti) şi parcul Ţaul (raionul Donduşeni) din Republica Moldova.   Tinereţea prin ochii a doi bătrâni Producătorul filmului, Sergiu Barajin, spune că prin această producţie a dorit să transmită publicului că bătrâneţea nu este sfârşitul vieţii. „Vrem să arătăm că bătrâneţea nu este capătul vieţii, ci e un început de a doua tinereţe. E tinereţea văzută prin ochii a doi bătrâni”.   „Să rămânem tot timpul tineri în suflet, nu conteaza ce vârstă avem. Atâta timp cât copilul din suflet nu moare, noi suntem mereu tineri”, îl completează regizoarea Iulia Puică.   În rolurile principale s-au filmat actori consacraţi, precum Mihai Curagău, Sergiu Finiti, Sergiu Voloc, dar şi tânăra actriţă Dana Ciobanu. Rolurile secundare au fost interpretate de Ghenadie Gumenco şi Vadim Cernega.

Mihai Curagău şi Sergiu Finiti s-au regăsit pe platoul de filmare Iulia Puică precizează că a fost uşor să-l convingă pe actorul Mihai Curagău, deoarece lucrase împreună la scurmetrajul „Ana” şi lungmetrajul „Resentiment” în regia Nataliei Shaufert. „A fost foarte uşor să-l convingem să joace şi în «The Sofa». Atât Mihai Curagău, cât şi Sergiu Finiti au fost foarte entuziasmaţi. Ei ascultau şi făceau tot ce le spuneam. Au format o pereche foarte reuşită, s-au regăsit şi făceau glume peste glume pe toată perioada filmărilor”, ne povesteşte Iulia despre cei doi mari actori ai filmului şi teatrului moldovenesc.

Iulia Puică este la prima sa experienţă în calitate de regizor, dar a fost ajutată de Tatiana Beşliu, autoarea cărţii „O poveste de Crăciun”. „Tatiana mi-a spus că are o idee de scenariu. Mi-a povestit-o şi am decis s-o dezvoltăm. După numeroase întâlniri şi discuţii am reuşit să-l scriem”, îşi aminteşte Iulia Puică.   Filmările peliculei „The Sofa” au fost foarte grele, deoarece echipa de filmare era tot timpul pe drumuri şi norii sau ploaia de afară le dădea bătăi de cap. „Nu era zi fără peripeţii, dar a fost o experienţă de neuitat. Cel mai mult mi s-a întipărit momentul când arde maşina galbenă. Au fost momente când doream să-l amân din cauza problemelor financiare şi timpul de afară ne dădea de gol, dar cu ajutorul colegilor am reuşit să mergem până la capăt. Unele cadre le-am filmat pe timp înnorat, chiar dacă erau planificate în zile însorite”, ne descrie Iulia experienţa de pe platoul de filmare.   Artiştii au adunat bani pe o paltformă online Bugetul producţiei cinematografice a fost estimat la 14.000 de dolari. La început, au lansat o campanie de strângere de fonduri pe platforma online Indiegogo cu genericul „1 dolar pentru un film”. Astfel, au adunat suma de 3.666 de dolari. Potrivit producătorului Sergiu Barajin, au mai primit ajutor financiar de la Ambasada Germaniei în Republica Moldova şi studioul Moldova-Film.

Filmările au durat 12 zile, în perioada 14 octombrie – 30 noiembrie 2015. Premiera filmului va avea loc la începutul anului 2017. „Vrem să participăm cu acest film la cât mai multe festivaluri. Unele festivaluri nu permit lansarea producţiei nici măcar în ţara de origine, motiv pentru care nu putem lansa filmul mai devreme de anul 2017”, ne spune producătorul.   Iulia Puica este mulţumită de fiecare membru al echipei cu care a lucrat la realizarea filmului de comedie. „Toţi membrii echipei au lucrat cu mare entuziasm şi au dedicat mult timp pregătirilor şi filmărilor. Aş vrea lumea să-i cunoască, fiindcă, din păcate, când se face un film doar actorii şi regizorul sunt cunoscuţi”.   La realizarea filmului „The Sofa” au lucrat Sergiu Barajin (producător), John Donica (director de imagine), Natalia Shaufert (asistent regie), Slava Tomsa (scenograf), Jana Povalachi (pictor pe costume), Marin Turea (sunetist), Tatiana Beşliu (scenariu), Ana Cujba (asistent cameră), Calin Laur, Gheorghe Zmeu (asistenţi lumini), Victor Toma, Alexandru Cuciuc (asistenţi producţie), Daniel Laur, Tudor Andreev (asistenţi scenografie).

Sursa: adevarul.md

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!