Acoperiș pentru Biserica din s. Ruseștii Vechi

adăugat de Anatol Stefanov

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori


Satul Ruseștii Vechi este o localitate situată în raionul Ialoveni, centrul Republicii Moldova, cu o populație de aproximativ 350 de locuitori. Mica comunitate așezată într-un loc pitoresc de o frumusețe aparte, este cunosctută prin oamenii deosebiți care locuiesc aici, prin tradițiile păstrate de secole și liniștea care izvorăște din tot ce te înconjoară.

În urmă cu şapte ani, din dorința locuitorilor satului au demarat lucrările de construcţie pentru o nouă biserică, motivul fiind că cel mai apropiat sfânt lăcaș se află la aproximativ 5 km distanță, iar mulți credincioși nu pot să ajungă în duminici și sărbători să se roage lui Dumnezeu.

„Sunt bolnav, șchiop, și nu pot merge mult pe jos până la biserică din Ruseștii Noi”, ne relatează Nichita Coșarcă.

Doamna Vera Negru ne explică: „Ruseștii Vechi este o localitate ce are școală, grădiniță, cimitir, iar cel mai important lăcaș - Biserica, din păcate ne lipsește. Suntem triști mai ales atunci când persoanele noastre dragi pleacă din viața acesta și nu le putem face prohodul în biserică”.

În vara anului 2011 a fost turnată temelia, iar un an mai târziu s-au ridicat pereții lăcaşului de închinăciune. În anul 2013/14 a fost instalat un gard nou în jurul edificiului și de atunci până astazi nu s-au mai efectuat alte lucrări de construcție din lipsa de fonduri. Pentru că nu a fost pus încă acoperișul, construcția este într-un mare pericol de a se surpa.

Fondurile pentru lucrările efectuate până acum au provenit în general de la credincioșii din localitate. Enoriaşii din parohie, dar şi din satele alăturate s-au implicat de asemenea la construcţia bisericii prin muncă voluntară. Localnicii au oferit în unele zile hrană pentru muncitori, au ajutat la decofrare, la montarea şi demontarea schelelor. Foarte mulţi bărbaţi din parohie au făcut muncă necalificată.

Venim cu un apel către toți băștinașii plecați peste hotarele țării și către toți creștinii, de a oferi din puținul lor un bănuț pentru continuarea lucrărilor de construcție și ca împreună, cu ajutorul Lui Dumnezeu, să punem un acoperiș la bisericuța din Ruseștii Vechi.

Suma totală necesară  pentru punerea acoperișului este de aproximativ 25 000 euro, o parte din care nădăjduim să o acumulăm prin intermediul platformei Guvern24. Dincolo de dificultăţile materiale ale vremurilor noastre, este şansa pe care Dumnezeu ne-o oferă de a fi ctitori.

Putem urmări mersul lucrărilor și cheltuielile suportate la fiecare etapă a construcției pe pagina de facebook a bisericii: https://www.facebook.com/Biserica-Minunea-Sf-Arh-Mihail-sRusestii-Vechi

Noi suntem cei care construim această biserică, iar cu mâinile noastre alcătuim zidurile. Cu sufletele vom da viaţă acestui lăcaș. Dăruirea noastră alcătuieşte în fiecare zi o fărâmă de biserică. Să dea Dumnezeu ca lucrul care s-a început să ajungă la împlinire, pentru ca la acest nou sfânt altar să se săvârşească jertfa cea nesângeroasă a Mântuitorului Hristos şi toate Sfintele Taine.

Așa să ne ajute Bunul Dumnezeu!


 


 


  1. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 2. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 3. DTMF  

  2 ani în urmă
  €1
 4. SMS  

  2 ani în urmă
  €1

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!