Centrul Phoenix (centru pentru copii cu dizabilităţi)

adăugat de Dumitru Vicol

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori


Copii cu dizabilități. Copii izolați. Adulți izolați.

Fii alături de noi, să rupem pentru totdeauna acest cerc vicios!

Oare nu există copii cu dizabilități în Moldova? Cu siguranță că da, doar că ei sunt ascunși de ochii lumii, iar Statul nu le poate face față.Numai implicarea ta este singura lor speranță!

De-a lungul timpului se considera că în Moldova nu există copii cu dizabilităţi. Ei au fost și ramân a fi, dar invizibili, fără acces la educaţie şi incluziune socială. Aceşti copii frustrați devin adulţi izolați, închişi în casele lor şi total lipsiţi de ajutor.

Mamele copiilor cu dizabilităţi sunt nevoite să-și dăruie cea mai mare parte a timpului lor, iar implicarea în alte activităţi le este limitată, la fel ca şi posibilitatea afirmării lor atât profesionale cât şi sociale. Aceste mame pentru a împărtăși soarta copiilor lor rămân a fi dezavantajate din punct de vedere social şi economic.

Astăzi, cînd acest tabu este scos la lumina zilei, situaţia treptat se schimbă.

În septembrie 2015 s-a deschis Centrul Phoenix, care este cel din prim centru pentru copii cu dizabilități din nordul Moldovei. Care reprezintă o școală părăsită și închiriată gratuit de la Guvern pentru o perioadă de 49 de ani.1

Centrul Phoenix în Acțiune

Copiii vin zilnic la Centrul Phoenix din 22 septembrie 2015. Centrul este deschis, de luni până sâmbătă de la 8 dimineața până la 17.

La moment, centrul de zi are 31 de beneficiari, dintre care 10-12 îl frecventează zilnic. Restul sunt în cadrul acestuia 2-4 zile pe săptămână.

Centrul nu oferă doar incluziunea socială, ci și dezvoltarea potențialului copiilor. De exemplu, dacă identificăm câțiva copii extrem de interesați în computere sau au înclinații artistice, noi le vom acorda tot suportul necesar pentru a-și dezvolta potențialul în această direcție.

Programul de intervenție timpurie

Aproximativ la fiecare 2 saptămâni, există un program de intervenție pe parcursul a 10 zile pentru 20 de copii. Aceasta ar însemna că vom putea ajuta  peste  400 de copii cu dizabilități în fiecare an.

Scopul programului este de a evalua nevoile copiilor cu o vârstă fragedă și de a sprijini părinții lor să aibă grijă de ei în condiții de siguranță și în modul corespunzător.

Programul va începe în februarie 2016 cu suportul fizioterapeutului nostru și partenerului Child Aid.

Personalul

Centrul are în prezent 21 angajați full-time și part-time. Unii angajați au mai multe responsabilități.

Toți membrii personalului sunt angajați pe un contract temporar de 6 luni, după care o evaluare va fi efectuată. Personalul care au trecut cu brio de evaluare le vor fi atribuite contracte pe durată nedeterminată (sub rezerva unor perioade de preaviz corespunzătoare pe fiecare parte). Noi credem că este important să ne asigurăm ca angajatorii să înțeleagă complexitatea lucrărilor necesare pentru a instrui / asista și de a dezvolta copiii cu nevoi speciale.

Susținem și depunem eforturi la crearea unui grup de voluntari care vor lucra cu copii și va ajuta Moldova Aid în toate activitățile sale caritabile. Grupul de voluntari este gestionat de James Buchanan, voluntar în Corpul Păcii din SUA, care va fi cu noi timp de doi ani.

Sursele existente de finanțare

La moment beneficiem de donații lunare din programele de responsabilitate socială corporativă (CSR)  ale companiilor (cum ar fi Excel Manufacturing) și contribuții lunare de la alte organizații de caritate (de exemplu, Child Aid).

De asemenea, planuim să demarăm un program de sponsorizare pentru copii. Fondurile de sponsorizare vor fi folosite pentru a dezvolta potențialul maxim al copiilor în cadrul centrului, și, de asemenea, să le ofere o formare profesională externă adaptată la abilitățile și talentele lor.

Pentru a sponsoriza un copil și a acoperi toate cheltuilelile de alimentație, adăpost, haine și activități de dezvoltare personală, pentru o lună este nevoie de: 46GBP/ 60 EUR/ 70 USD.

Veți avea posibilitate să vizitați copilul, să primiți noutăți de la el, fotografii, video-uri.

unspecified

De ce avem nevoie

MAD-Aid are nevoie de un sprijin continuu pentru a asigura oportunități de dezvoltare a acestor copii cu dezabilitați în cadrul centrului Phoenix.

Pentru moment, avem nevoie să acoperim gaura din bugetul 2016 de  GBP 12,000.

Această gaură a apărut ca rezultat a impunerii de a plăti taxe in valoare de 320 mii lei in perioada reconstrucției la care s-au cheltuit 5 mln lei. Conform articolului 103 din codul fiscal obiectele construite din donații nu achită taxe la procurări și servicii pe perioada construcției, insă cu aprobarea de către parlament pe care nu am reușit să o obținem.

Vrem să împărtășim și să vă facem cunoștință cu câțiva din copii ce ntrului Phoenix. Anume asemenea istorii ne inspiră și ne motivează în ceea ce facem!

Vadim este un băiat de 16 ani cu Sindromul Down. La vîrsta sa acesta nu poate vorbi, la fel, nu se putea îmbrăca sau spăla când a ajuns la centru. Acum Vadim a devenit fratele mai mare pentru copiii în scaune cu rotile, întrucât îi poate ajuta să se miște și nu părăsește centrul până când nu se asigură că toți cei în scaune cu rotile au fost scoși afară.

Vadim nu a avut parte de educație, însă desenează foarte frumos, de aceea, pe parcursul vizitei mele din luna Noiembrie, i-am zis să înceapă să învețe literele (pictează literele – i-am zis eu). În martie, cînd m-am întors, el mi-a arătat foarte mândru că cunoaște toate literele până la “O”, deci, sper foarte mult că va ajunge să învețe să scrie.

Pasiunile sale sunt pictura, tenisul, dansul și mai recent, în timpul unei sărbători din timpul acestei primăveri a cântat la chitară. Dacă vreun vizitator vine la centru, Vadim va fi ospitalier având grijă de paltoanele acestora, dar și va încerca să îi convingă să joace tenis. Dacă ar fi după el, nu ar părăsi deloc centrul pentru a merge acasă.

Oleg, 15 ani, a ajuns la Centru Pheonix deja cu o personalitate stabilită. Este un om al scenei și un interpret talentat cu o dorință de a distra publicul. Însă, Oleg a fost limitat de scaunul său cu rotile. Niciodată nu a făcut nici un pas singur și s-a resemnat în final să stea în scaunul său din cauza limitărilor sale fizice.

Astăzi, cu o mână de ajutor și un umăr puternic, Oleg poate face singur pași, și chiar să urce scările. Are un ecoul zâmbetului său fermecător se aude printre pereții Centrului Pheonix și este o enciclopedia a muzicii populare Moldovenești. La fiecare ceremonie a Centrului Pheonix, Oleg este primul voluntar la interpretarea unei poezii sau unui cântec. Terapia fizică l-a încurajat pe Oleg să-și exerseze mâinile și să-și întărească picioarele. În același timp el scrie și învață să utilizeze calculatorul. Cu toate că va fi o călătorie grea, cu activitate fizică obositoare, Oleg va face față cu un cântec în inima sa și un zâmbet pe buze.

Lilian era foarte timid în timpul primei sale vizite la Centrul Phoenix.

El stătea în scaunul său cu rotile și nu a facut nici un efort  ca să se joace sau să comunice  cu personalul Centrului său cu alți copii de acolo. În afara scaunului său cu rotile el putea doar să se târască pe coate și jenunchi. Mai mult, el întimpina greutăți să apuce cu mâinile și nu putea să mănânce de unul singur. În scurt timp starea sa fizică s-a îmbunătățit esențial.

Lilian are sesiuni zilnice de terapii fizice la Centrul Phoenix ceea ce a îmbunătățit considerabil starea lui fizică. La moment Lilian poate fi văzut cum se plimbă la braț cu un angajat al Centrului, pe când nu demult o singură mișcare fizică părea imposibil de îndeplinit. El cânta și recita poezii cu un zâmbet molipsitor și cu sclipire în ochi.  Mai mult, cînd vine vorba să îți strângă  mâna pentru a te saluta el mai degrabă te-ar provoca la o luptă cu brațele în care sigur va câștiga și asta doar cu un braț. Fără îndoială că abilitățile sale fizice se vor  îmbunătăți pentru că el este provocat să facă cât mai multe sesiuni de terapie fizică. El glumește și se joacă cu membrii echipei de la centrul Phoenix emanând o încredere în sine ce nu ar fi fost remarcată cu șase luni în urmă.

Lilian este foarte supărat și plânge mult dacă nu este adus la Centru. Duminica, când Lilian trebuie să meargă acasă personalul Centrului trebuie să îl pregătească moral pentru aceasta.

2


Vă mulțumim!


 


 


  1. Anonim 

  3 ani în urmă
  €10
 2. nicolae dimov 

  3 ani în urmă
  €25
 3. Anonim 

  3 ani în urmă
  €60
 4. Anonim 

  3 ani în urmă
  €40
 5. Ion Mereacre 

  Sunteti oameni cu suflet mare, bravo Echipa Mad-Aid impreuna cu Victoria Dunford, Iurie Bivol si toti ceilalti membri. Dumnezeu sa Va rasplateasca. Cu mult respect, echipa \"CORNELIUS UK LTD\" din Marea Britanie.

  3 ani în urmă
  €500

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!