Chișcăreni – descoperim turismul acasă

adăugat de Chişcăreni Primăria

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori

Situat într-o zonă pitorească, Chișcăreni este înconjurat de lacuri, păduri și câmpii, care creează o priveliște nemaipomenită în orice anotimp al anului. Legenda spune că denumirea satului se trage de la niște peștișori numiți ”chișcari” care, pe timpuri, erau hrană de bază pentru localnici.

Chișcăreni este satul renumit prin Festivalul Sarmalelor și Plăcintelor organizat anual în localitate. De asemenea, localitatea este cunoscută grație monumentelor istorice de importanță națională: ”Moara boierului Novițchi” și ”Movila lui Casso”. Pe bună dreptate, localnicii le consideră bogăția satului și povestesc istoria acestor monumente tuturor oaspeților. Potrivit istoriei, conacul lui Casso a fost construit după un model unui castel de pe malul Senei, avându-l ca arhitect pe Alexandru Bernardazzi.

Aici sunt locuri care merită văzute măcar o dată în viață. Însă, lipsa resurselor financiare nu permite localității să promoveze aceste monumente istorice sau să atragă turiști. Astfel, tezaurul turistic existent rămâne în anonimat, iar de-a lungul timpului, mai multe obiective turistice s-au distrus.

Datorită așezării geografice favorabile, istoriei și culturii sale bogate, comuna Chișcăreni are un potențial economic înalt, însă deloc valorificat.

Astfel, Primăria Chișcăreni și Asociația Băștinașilor din Chișcăreni au decis să valorifice potențialul turistic local. Ca prim pas vor fi introduse obiectivele turistice locale în traseul turistic național. O următoare etapă este crearea unei rețele de pensiuni și a unui punct de informare turistic, dar și dezvoltarea unui centru de artizanat local. Asta în condițiile în care, în comună sunt mai mulți meșteri populari care țes covoare, brodează, sculptează lemnul, împletesc în lozie. De asemenea, sunt gospodării rurale ce se ocupă cu creșterea iepurilor, prepelițelor, albinelor și oferă locuri pentru pescuit.

La Chișcăreni, dorințele oamenilor devin realitate, iar acest fapt a fost demonstrat în cadrul primului proiect implementat cu suportul băștinașilor, atunci când aceștia s-au mobilizat pentru a construi în centrul satului un parc de toată frumusețea.

Proiectul ”Promovarea potențialului turistic al comunei Chișcăreni” vine să ofere noi oportunități pentru dezvoltarea socio-economică a acesteia, care va concentra eforturile tuturor asupra dezvoltării sectorului agro-turistic și economic.

În rezultatul implementării proiectului, cel puțin patru gospodării vor oferi cazare turiștilor, vor fi introduse în traseul turistic național câteva obiective printre care: ”Moara boierului Novițchi”, ”Casa Vânătorului”, ”Movila lui Casso”, pensiunea turistică ”Dumbrava Mioriței și alte locuri pitorești.

Bugetul total al proiectului este de 46.000 de dolari. Guvernul Elveției a oferit un grant în valoare de 25.000 de dolari. Proprietarii pensiunilor turistice rurale 14.500 dolari, DVV International Moldova – 5.000 dolari, iar pentru finalizarea proiectului este necesară de a fi adusă o contribuție de 1500 de dolari din partea băștinașilor.

Chișcăreniul are cu ce se mândri și merită să fie vizitat de turiști. Dragi băștinași, oriunde vă aflați, puteți contribui la păstrarea tezaurului care este acasă.

Donați pentru Chișcăreni, donați pentru Acasă.


 

 1. Ignatiuc Victor 

  Succese!

  2 ani în urmă
  €10
 2. I. Stela 

  Mult succes.

  2 ani în urmă
  €50
 3. Nicanor Gisca 

  2 ani în urmă
  €30
 4. Aurica Cucoș 

  Succese 1 Cat mai multe proiecte in Chiscareni!

  2 ani în urmă
  €10
 5. Maricica Cumpata 

  Doresc mari succese proiectului de dezvoltare a mestesugurilor in Chiscareni!

  2 ani în urmă
  €10

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!