Apă de calitate pentru Ciuciuleni

adăugat de Primaria Ciuciuleni

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori


Actualizare

Dragă băștinaș al satului Ciuciuleni,

Îți mulțumim din suflet pentru contribuția adusă în realizarea proiectului ”Apa de calitate pentru Ciuciuleni”. Datorită efortului nostru comun am reușit să extindem apeductul în suta a I-a, iar mai mulți locuitorii ai satului au acces la apă de calitate.

În cadrul campaniei de colectare de fonduri am colectat mai mult decît ne-am propus. Astfel, 66 persoane au donat 683 Euro prin intermediul platformei Guvern24, în timp ce alte 262 persoane au donat 68 000 lei în numerar, în contul primăriei.

În urma desfășurării licitației publice din 27 Aprilie a fost selectată compania de construcții VASPUS SRL care a efectuat lucrările de extindere a apeductului în sectorul suta a I-a. În total s-au executat lucrări în sumă de 548 146,87 lei.

BeFunky Cjhjjhhkollage

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ciuciuleni este un sat pitoresc, așezat pe colinele platoului central al Moldovei și amplasat la poalele Rezervației Silvice „Codru”.


Este unic prin numele său și tradițiile seculare păstrate până astăzi, ce se reflectă şi în felul cum este actualmente împărţit satul; acesta fiind singurul caz în Moldova în care s-a păstrat structura de sute, iar Ciuciuleni fiind împărţit în „Suta I”, „Suta II”, „Suta III” şi „Suta IV”. Acest faptreprezintă o structurare teritorială militară, încă din timpurile medievale.

Locuitorii din cele 4 sute ale satului se confruntă cu problema accesului la apă potabilă de calitate.

Problema este una stringentă și acută. În Ciuciuleni doar 165 de gospodării ceea ce înseamnă doar 7% din totalul familiilor, beneficiază de alimentare cu apă din apeductul centralizat, restul se aprovizionează din fântâni de mină și izvoare, dintre care doar 89% sunt utilizate ca sursă de apă potabilă.

IMG_1534

Pentru aprovizionarea cu apă a întregii localități este nevoie de finisarea construcției centurii magistrale de apă. Asigurarea extinderii centurii magistrale de aprovizionare cu apă potabilă a localităţii nu este posibilă fără cuprinderea sectorului suta I. Menționăm că în scopul respectării proceselor tehnologice de aprovizionare cu apă potabilă a localității primul pas este asigurarea sectorului suta I, prin extinderea magistralei existente. Extinderea apeductului cu o lungime de 4,1 km ar asigura un potențial de conectare pentru 75% din gospodării.

Un proiect în acest sens ce prevede extinderea rețelei de aprovizionare cu apă potabilă către sectorul satului -  suta I a fost elaborat de Primăria Ciuciuleni cu sprijinul Asociației de Băștinași ciuciuleneni.

În cadrul acestui proiect magistrala se va extinde prin conectarea la sursa existentă, fântâna arteziană nr. 1, care se află în suta a IV-a. Vor fi construite cca. 570 m rețea, la care se vor conecta cca 80 de gospodării. Prin extinderea magistralei existente spre sectorul suta I se va asigura condiția necesară pentru crearea centurii de apeduct din jurul satului, proces tehnologic ce va permite ulterior aprovizionarea cu apă a întregii localități.

Ciuciuleni

Doar împreună vom reuși să aducem apă în fiecare casă!

Orice contribuție, mai mare sau mai mică, va fi un sprijin enorm în realizarea acestui obiectiv mult așteptat pentru localitatea noastră.

Mulțumim tuturor pentru implicare.

Cu drag, pentru acasă.

Parteneri G24_2


 


 


 


 


 

 1. DTMF  

  2 ani în urmă
  €1
 2. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 3. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 4. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 5. Anonim 

  2 ani în urmă
  €45

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!