DODO – prietenul copiilor abuzați

adăugat de Centrul National de Prevenire a Abuzului fata de Copii

 • Proiect
 • Întrebări
 • Comentarii
 • Donatori


548318_467238906661973_935980173_nAnual, în Republica Moldova aproape 3000 de copii sunt victime ale abuzului sever: fizic, sexual,emotional, neglijare. La CNPAC 600 din acești copii primesc asistență legală și psihologică specializată. La moment, acest serviciu este unicul de acest tip din ţară iar funcţionarea lui se bazează în mod special pe granturi ale organizaţiilor internaţionale şi ale fundaţiilor private de peste hotare. CNPAC a lansat o campanie de colectare a fondurilor care să asigure existenţa acestui serviciu pentru reabilitarea copiilor abuzaţi. Pentru a putea ajuta aceşti copii să se reabiliteze şi să aibă parte de o copilărie protejată, avem nevoie de susţinerea Dumneavoastră. De ce copiii abuzaţi au nevoie de ajutorul şi susţinerea fiecăruia? Copiii care au trecut prin abuz, sunt traumatizați. Aceasta le afectează starea emoțională, comunicarea cu colegii si semenii, reușita la școală, încrederea în viitor. Cel mai grav este, că abuzul din copilărie are consecințe severe pe termen lung. Acești copii pot deveni depresivi, izolați social sau delincvenți, abuzivi față de proprii copii sau victime ale exploatării. Cu cât este mai fragedă vârsta copilului care a fost supus abuzului, cu atât consecințele pe termen lung sunt mai severe, iar reabilitarea necesită mai mult timp și eforturi. Experiența ne-a arătat că o intervenție timpurie, realizată într-un serviciu specializat, ajută la depășirea traumei și diminuarea consecințelor pe termen lung.

Susţinerea şi dezvoltarea serviciilor specializate pentru copiii abuzaţi, ar putea duce la micşorarea numărului acestora dar şi la sporirea numărului şi generaţiilor de copii psihologic integri, sociabili şi apţi de muncă.

D14331030_1409917762358581_1982948197_nODO 
este un proiect de colectare a fondurilor pentru reabilitarea copiilor victime ale abuzului emoțional, fizic, sexual. Cumpărând o jucărie Dodo, contribuiţi la reabilitarea copiilor victime ale abuzului în cadrul serviciului de asistenţă din cadrul CNPAC. Fiecare copil primește asistență individual, de la 6 luni pînă la 3 ani. Costul asistenței diferă de la un caz, la altul, în funcţie de specificul fiecăruia, trauma prin care a trecut copilul dar şi durata reabilitării. Astfel, pentru un copil reabilitat, putem avea cheltuieli de la 4.000 de lei la 20.000 de lei, în special în cazul copiilor abuzaţi sexual.


Studiu de caz: Vera de 13 ani și Ioana de 11 ani sunt surori, care au ajuns la servicul de asitență al CNPAC în octombrie 2014, fiind înspăimîntate, deprimate, fără încredere în cei din jur… Fetele povesteau cum tatăl le înjura şi le bătea cu varga, cu pumnii şi picioarele. Mama fugea de acasă, iar ele tremurau de frică sub plapumă. Pe Vera tatăl a molestat-o sexual prima dată la vârsta de 5 ani, după care copilul a suferit multiple abuzuri, inclusiv în formă perversă, iar Ioana a asistat la multe dintre ele. Pe Ioana a abuzat-o pe când avea 10 ani. Au suferit ambele în tăcere, pentru că tata le-a ameninţat că o va omorî pe mama. Psihologul  a ajutat fetele şi mama acestora să se recupereze emoţional, să prindă curaj şi încredere, dar cel mai important, a ajutat fetele să-şi depăşească frica de moarte, care s-a instalat în ele în rezultatul abuzurilor la care au fost supuse. Mai  mult ca atât, psihologul s-a expus în judecată asupra gravelor consecinţe pe care abuzul fizic și sexual le-a lăsat în sufletele copiilor, prezentând judecătorilor și un raport bine întocmit. Tatăl fetelor a fost condamnat la DETENŢIE PE VIAŢĂ. Astăzi, Vera şi Ioana, au parte de o viaţă liniştită, alături de mama lor. „ Din nou mă simt veselă, pot face ceea ce îmi era interzis – să privesc televizorul, să serbăm Anul Nou şi Paştele!!!” – ne spune Vera.

Datorită intervenţiei CNPAC, anual, aproape 600 de copii, la fel ca Vera şi Ioana, îşi schimbă viaţa spre bine şi au parte de o copilărie protejată.


DoDo_facebook_150 Vă mulțumim că sunteți alături de noi. Împreună putem crea o lume mai bună!


 


 


 


 


 


 

Cît costă reabilitarea unui copil abuzat? Costul reabilitării copiilor abuzaţi diferă de la un caz, la altul, în funcţie de specificul fiecăruia, trauma prin care a trecut copilul dar şi durata reabilitării. Astfel, pentru un copil reabilitat, putem avea cheltuieli de la 4000 de lei la 20.000 de lei, în special în cazul copiilor abuzaţi sexual.

 

 

 

 

 

 1. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 2. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 3. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 4. Anonim 

  2 ani în urmă
  €1
 5. Mariana  

  2 ani în urmă
  €35

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!