Mass-media în limba română pentru Bălți

adăugat de Social Media Bălți

 • Proiect
 • Întrebări
 • Comentarii
 • Donatori


Trebuie să fii nebun să vrei să locuiești la Bălți!”, îmi ziceau prietenii, plecați acum la Chișinău, Moscova, Iași sau București. În mare parte aveau dreptate. Dar nu pentru că la Bălți ar fi mai rău decât în alte orașe din Moldova. Nu! Bălțiul e un fel de Chișinău de 3 ori mai mic. Aceleași gropi în asfalt, aceleași gherete, același transport public arhiplin. Diferența majoră, care face Bălțiul specific, e societatea. Conform recensământului din 2009, peste 54% din bălțeni s-au declarat moldoveni/români, aproximativ 24% ucraineni și 19% ruși. Cu toate acestea, rusa e la ea acasă la Bălți. Și nu doar limba, ci și mentalitatea. Nu voi dezbate aici dacă e bine sau rău, pentru că ne interesează acei 54% (aproximativ 75 mii de oameni), care nu se pot informa despre orașul lor în limba maternă. Din 1991 încoace, la Bălți au existat diferite surse mass-media în română. Erau și ziare și chiar o agenție de presă (DECA), însă toate s-au închis din cauza problemelor financiare, ori AU FOST ÎNCHISE din motive politice. De exemplu, ziarul „Curierul de Nord” a fost lichidat în 1994, după ce a publicat câteva materiale despre lagărul de concentrare din Bălți din perioada celui de al doilea război mondial.

La Bălți nu există presă liberă și presă în limba de stat!

În prezent, toată presa din Bălți (un oraș de 150 mii de locuitori) e reprezentată de câteva portaluri afiliate politic, postul BTV subordonat primăriei și ziarul independent SP. Toate aceste surse sunt de limbă rusă (doar BTV e bilingv), dar și, în afară de SP, subordonate anumitor forțe politice. Deci, jurnalismul independent, practic, lipsește total.

„Și ce treabă am eu cu asta? Nici n-am fost la Bălți”

Ei bine, vă afectează. Bălți înseamnă aproximativ 100 de mii de cetățeni cu drept de vot. Bălți înseamnă școli, colegii și universitate la care vin să învețe tineri din raioane apropiate. Bălți înseamnă al doilea municipiu ca importanță, cel care adună și formează o parte esențială din societatea Republicii Moldova. Gândiți-vă că în ziua în care mergeți la vot, merg și alți mii de cetățeni, care sunt supuși manipulării zilnice a unei mass-medii subordonate politic.

Scenarii triste

Nu este secret că Bălțiul se află într-o opoziție tăcită față de Chișinău. Atunci când ceva merge prost în oraș, autoritățile locale dau vina pe Chișinău, iar oamenii cred. Oamenii cred că Chișinăul îi discriminează, vrea să interzică limba rusă, să închidă școli ruse etc. Toate acesta sunt rezultatul propagandei exercitate de portalurile de știri deținute de politicieni locali, și exploatate în scopuri electorale. Acum închipuiți-vă pentru o clipă, că unui ins îi va veni în cap să realizeze un fel de Donbass în Republica Moldova, de partea cui credeți ar lupta consumatorii acestei prese propagandistice?

Ce vreau să fac?

Acum jumătate de an am creat o pagină de facebook dedicată Bălțiului. În postări taxam activitatea unor autorități locale, publicam poze cu lucruri care erau în neregulă etc. Apoi, am creat un blog cu denumire similară și am început să descriu lucrurile despre care majoritatea bălțenilor nu aveau cum să afle din presa subordonată politicienilor cu viziuni pro-estice. Am relatat povestea unei familii deportate, am investigat o șefă a fisc-ului coruptă și am scris despre populismul unor actori politici locali. Spre surprinderea mea, unele postări au fost apreciate sute de oameni (700) și vizualizate de mii (10 mii). Investigația despre șefa fisc-ului a fost preluată de mai multe posturi importante din țară, de exemplu PRO TV și Unimedia. Exemplu: link 1 - https://goo.gl/gkgTms link 2 - https://goo.gl/GRHap4 link 3 - https://goo.gl/TyJlFf link 4 - https://goo.gl/3ZmCJN

Pentru ce am nevoie de bani?

1. Am nevoie de pachetul „pro” pe wordpress. De ce? În primul rând pentru că domeniul devine personalizat, iar în al doilea - extinde opțiunile de publicare/redactare a materialelor. Versiunea gratuită a wordpress e bună pentru un bloguleț, nu însă pentru un portal de știri.

2. Pentru promovare/publicitate. Până acum, pagina de facebook a adunat 391 de like-uri, și continuă să crească, ceea ce înseamnă că potențiali cititori mai există. Pagina dată trebuie făcută cunoscută pentru a nu irosi timpul, energia și banii. Sunt încă foarte mulți bălțeni care nu știu de Social Media Bălți, iar unicul mod de a le comunica despre ea e publicitatea.

Ce nou va aduce Social Media Bălți?

Nu-mi propun să schimb lumea peste noapte. Ceea ce voi face cu ajutorul dvs. e să cresc un portal de știri local, în limba de stat, liber și neafiliat politic. DAR, Social Media Bălți va fi (deja este, de fapt) o sursă de opinii alternative vis-a-vis de subiecte sensibile din regiune. • De exemplu, nimeni până acum n-a relatat povestea familiilor deportate. Social Media Bălți a început s-o facă și vor apărea noi istorisiri cutremurătoare despre trecutul nostru tumultos.

 • Social Media Bălți va investiga averile și afacerile politicienilor și afaceriștilor din regiune, va semnala cazuri de corupție și încălcări de lege, care au devenit norme într-un oraș fără presă independentă.

 • Social Media Bălți va livra conținut calitativ și interesant despre al doilea oraș din Moldova.


 


 


 


 


 


 


 


 Pentru ce trebuie o sursă mass-media locală, dacă există cele naționale? Pentru că mass-media națională din R. Moldova, din nefericire, nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a acoperi întregul teritoriu țării. De multe ori, presa din Chișinău își aduce aminte de Bălți și raioane doar când cineva moare/explodează/arestează etc. Așa dar, trebuie, pentru că presa nu e doar despre accidente și vedete, e despre viața de zi cu zi a unei cumunități anumite. Câți oameni vor lucra la proiect? Deocamdată unu. Însă numărul se va mări în cazul în care portalul va prinde cu adevărat viață. Ce câștigă autorul proiectului? Material nimic. Zero lei. E o muncă filantropică pentru un oraș care merită mai mult. De ce să dau bani pentru asta? Dacă nu vrei să te trezești într-o zi cu toată presa din Moldova subordonată unor oligarhi, dacă nu vrei ca o parte din Moldova să nu vorbească deloc limba de stat, atunci donează. Social Media Bălți e un proiect tânăr și principial, dedicat oamenilor, nu politicienilor sau oligarhilor. De aceea, susțineți-mă financiar, iar eu voi avea grijă ca Bălțiul să aibă posibilitatea să consume jurnalism de calitate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 1. Ala Agrici 

  2 ani în urmă
  €5
 2. Cristina Mogîldea 

  2 ani în urmă
  €5
 3. Anonim 

  2 ani în urmă
  €5
 4. Anonim 

  2 ani în urmă
  €2
 5. Elena
  Elena Zgardan 

  2 ani în urmă
  €10

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!