Parcul de la Edineț – paradisul municipiului nostru

adăugat de Anastasia Haritonovici

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori


Parcul de la Edineț – paradisul municipiului nostru


Edineţ poate fi considerată citadela cea mai de seamă a nordului Moldovei. Un loc pitoresc aparte, care cucerește iremediabil vizitatorii municipiului. Piesa de rezistență a localității este Grădina publică ”Vasile Alecsandri”, un parc aproape la fel de mare ca întreg municipiul. Parcul care datează din 1963, are priveliști și elemente deosebite.

Vizitarea acestui loc îți lasă o impresie de neuitat. Situat în zona centrală a orașului, parcul ocupă o suprafață de peste 40 ha, reprezentând un întreg complex de plantații forestiere, atracții și lacuri. Aleea principală se îndreaptă spre o coloană, unde se află și busturile unor autori clasici: Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu, Eugen Coșeriu și Ion Buzdugan. Apoi continuă spre un alt monument important - ”Maica îndurerată”. Parcul are o cascadă din trei lacuri, iar în mijlocul unuia dintre acestea se află o insulă mică cu un frumos castel. Zona centrală amenajată cu havuzuri ademenește, iar sălciile plângătoare ce sprijină malurile lacurilor, fac ca acest loc să fie unul cu totul special, indiferent de anotimp.

Pe timpuri, parcul era un loc aglomerat, unde oamenii veneau să se odihnească, să participe la târguri și concursuri, să asculte concerte organizate în aer liber, să facă sport sau să petreacă timpul cu familia. Acum însă, parcul este semi-pustiu deoarece  aceste locuri și-au pierdut armonia de altă dată, natura punând stăpânire năvalnic peste alei, platforme pentru activități, locuri de popas. Lipsa băncilor, iluminatului și aleilor bine amenajate, alungă vizitatorii, iar orășenii sunt de părerea că în localitate lipsește un loc de odihnă. Deși din 2011, au fost demarate lucrări de amenajare a parcului, sursele financiare nu au fost suficiente pentru a le finaliza.

Cu toate acestea, edinețenii continuă să viseze la acest parc ca la un loc de refugiu într-o oază de liniște.

În acest context, Asociația Băștinașilor din Edineț, de comun acord cu autoritățile locale, au lansat un nou proiect: ”Revitalizarea paradisului edinețean – Grădina Publică ”Vasile Alecsandri”. În cadrul acestui proiect se doresc lucrări de amenajare a terenului de agrement pentru copii, a complexului sportiv și fitness, Teatrul Verde unde se vor organiza concerte inedite, insula de pe Lacul Comsomolist, precum și Valea Havuzurilor, un loc splendid unde poate fi admirată natura. Datorită acestor intervenții, oamenii se vor putea plimba pe alei asfaltate, amenajate cu bănci și pubele, iar monumentele istorice situate în parc vor fi renovate. Și cascada cu cele 3 lacuri: Lacul Comsonolist, Lacul Lebedelor și Lacul Artificial va căpăta o altă înfățișare.

Grădina Publică ”Vasile Alecsandri” este cu siguranță unul dintre cele mai bune parcuri urbane din ţară, motiv pentru care, este necesar ca întreaga comunitate să se mobilizeze. Iar edinețenii au demonstrat deja că o pot face pentru binele tuturor băștinașilor prin proiectul destinat eficientizării sistemului energetic al Întreprinderii Municipale ”Apă-Canal Edineț”.

Bugetul total al proiectului este de 99.880 de dolari, contribuția Primăriei municipiului Edineț fiind de peste 29.000 dolari. Datorită fondurilor alocate din alte surse, în valoare de 66.585 dolari, proiectul va prinde viață.

Pentru finalizarea acestuia, este necesară contribuția băștinașilor de 3.565 dolari.


Și pentru că edinețenii sunt atât de mulți și uniți, se pot face din nou lucruri mărețe pentru oraș, pentru cei rămași acasă, pentru viitoarea generație care merită să se joace cu bucurie, pentru tinerii care să socializeze, pentru persoanele în etate care merită să se odihnească la umbra copacilor și pentru toți băștinașii care merită să se bucure de viață într-un parc frumos.

Haideți să creăm împreună ”Orășelul Generațiilor”, locul unde ne vom regăsi mereu și ne vom simți bine.


 


 

 1. SMS  

  2 ani în urmă
  €1
 2. Aurelia Fun 

  Cu Doamne ajuta.

  2 ani în urmă
  €50
 3. vitalie IAHNEI 

  2 ani în urmă
  €20
 4. Alexandra Sian 

  2 ani în urmă
  €20
 5. DTMF  

  2 ani în urmă
  €1

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!