Transformăm plasticul uzat în unul prețios

adăugat de TEP

 • Proiect
 • Întrebări
 • Comentarii
 • Donatori
Salut! Suntem Echipa TEP (Tinerii pentru EcoPlastic)!


echipa

Iar acesta este Plasticul!


1

Oamenii consideră plasticul a fi gunoi, și aceasta îl întristează. Doar plasticul este o resursă prețioasă, care poate fi reciclat și reutilizat de multe ori!


3

Totuși, dacă îl lăsăm fără treabă, el începe să se autodistrugă. În special dacă e vorba de plastic mai moale de fire, ca de exemplu acel pachețel din polietilenă de la cumpărăturile de ieri din marchet. Acest pachețel își pierde încrederea și începe să se distrugă în mii de bucăți mici...


4

Apoi aceste bucăți nimeresc în râuri și se fărâmă până la nvel microscopic ca să se întoarcă la om în organism împreună cu apa băută de acesta. Numai că se întoarce plasticul nu în formă de obiect folositor, ci sub formă de microfibre de lungime mai mică de un milimetru...


5

Trecând acest drum dificil, plasticul absoarbe din mediul înconjurător o mulțime de toxine și atrage bacterii patogene, care îl fac periculos vieții. Odată ajuns în intestin împreună cu mâncarea sau apa, vrând nevrând, plasticul începe să influiențeze negativ sistemele organismului.


BeFunky Collage.jpgjjjj

Dar este și un alt tip de plastic – tare, dur, din care se obțin sticlele, jucăriile, obiectele de uz casnic...


8

Astfel de plastic nu e atât de gingaș. Acesta se desface sute de ani, păstrându-și forma. Animalele, păsările și peștii confundă plasticul cu  potențială mâncare din cauza culorii și îl consumă, își hrănesc copiii...


rom

Uneori se întâmplă și așa ceva...


12

13Și totul din simplul motiv, că omul a uitat – plasticul nimerit în urnă și apoi la gunoiște nu dispare fără urmă! Acesta își continuă drumețiile prin lume, aducând daună la tot ce e viu... pentru că plasticul nu e material firesc sau nutritiv! Și totuși, astăzi el poate fi găsit aproape în fiecare pahar de apă, în fiecare organism atât al animalelor, cât și al oamenilor.


n klnlk

În Moldova, situația cu deșeurile riscă să atingă niveluri periculoase. Noi deja simțim pe propria noastră sănătate primele efecte de la poluarea mediului ambiant. De aceea, astăzi, ne regăsim la răscruce – sau continuăm să ne mișcăm în aceeași direcție și continuăm să distrugem ecosistemul Moldovei noastre cândva înfloritoare, sau ne schimbăm atitudinea față de problema deșeurilor și începem să lucrăm în comun la soluționarea ei!


15

Avem deja fabrică de sortare a deșeurilor, avem urne pentru aruncarea diferențiată, fabrică de reciclare și organizații mici care activează în domeniu, dar ne lipsește cel mai important -  solidaritatea oamenilor în legătură cu aruncarea diferențiată a plasticului și celorlalte deșeuri. Iar fără aceasta, nici un fel de  inovații tehnologice nu au sens. De aceea, cineva trebuie să se ocupe cu atitudinea generațiilor curente și viitoare!


hygyigyg

Noi suntem echipa TEP – Tineretul pentru EcoPlastic! Și noi intenționăm să deschidem un atelier de prelucrare a plasticului, în care fiecare va putea să confecționeze ceva desinestătător din ”Gunoiul” de ieri.
Astfel:

1.Plasticul aruncat se va întoarce în economie și va servi efectiv oamenilor


17

2.Generația tînără va obține o atitudine diferită despre plastic, va vedea în el un material prețios. Cu timpul se va trezi responsabilitatea socială în legătură cu modalitatea de aruncare a plasticului, dar și a sticlei, și a hârtiei și altor deșeuri.


23

3.Parcurile, râurile, pădurile și toate spațiile verzi ale Moldovei vor fi curățite de plastic – copiii noștri se vor putea plimba în locurile menite fără riscul de a se îmbolnăvi de ceva


20

4. Bătrânii, familiile social vulnerabile vor putea să câștige ceva bani, aducându-ne nouă plasticul uzat, care strânge praf undeva prin case


21

5. Noi vom fi acel precedent pentru un atelier mic dar de succes de reciclare, ce va aduce după sine un val de deschidere a noi puncte de colectare și reciclare în republică. Proiectul nostru e menit să fie primul pas pe calea rezolvării problemei ecologice de amploare!


22

Și voi aveți posibilitatea să luați parte la aceasta!

-Cum?

-Simplu:

- donați! (fiecare contribuție e prețioasă)

- ajutați-ne să asamblăm utilajul (cunoștințele voastre sunt aport enorm)

- împărțiți informația despre campania noastră printre cunoscuții și prietenii voștri (să creăm o rețea de oameni de neînvins!)

- luați parte activ la viața proiectului TEP (pe rețelele de socializare)

Noi deja am început să lucrăm la proiect din propriile economii. Despe aceasta și multe altele puteți citi la noi pe site – tepmd.org, sau pe paginile noastre în rețelel de socializare. Însă pînă când am făcut doar primii pași mici spre realizarea unui proiect ce ne vizează pe toți!


De ce mai avem nevoie pentru a deschide atelierul?

1.Să asamblăm toate utilajele 24

2. Să arendăm și să pregătim spațiul de lucru

3. Să înregistrăm organizația

4. Să creăm produsele de probă și să elaborăm programul masterclass-urilor și seminarelor pentru copii și maturi


25

5. Să achităm serviciile comunale și impozitele de stat în primele luni de lucru


Pentru aceasta trebuie să adunăm 4 000 EUR. Această sumă e necesară pentru deschidere și primele luni de lucru – până când ne vom consolida și vom deveni auto-suficienți. Apoi atelierul va fi capabil să își întrețină activitatea din contul vânzărilor din plastic reciclat. Aceasta nu va fi simplu. Dar noi avem susținerea profesorilor-specialiști de la Academia de Studii Economice a Moldovei. Avem modelul de lucru Plastic Prețios. Am intrat în contact și am obținut susținerea atelierelor ce activează după același model din diferite colțuri ale lumii (inclusiv și din Ukraina, unde s-au deschis deja 3 ateliere). Tot ce ne-a rămas să facem – e să primim susținerea din partea  propriilor noștri concetățeni (!), din partea voastră a celor care citesc acest text, și care, ca și noi, doresc înflorirea Republicii Moldova.


26

Și da, am putea să vă cerem să ne ”Apreciați” pagina, să dați ”Like” – însă cu Like-urile transformă metalul în utilaje... De aceea deveniți parte din lista de donori și sponsori! Donați pentru proiect orice sumă de bani, oricât de mică, iar noi ne luăm responsabilitatea să îi folosim în cel mai eficient mod!
Nu uitați că fiecare nivel de donații își are recompensele sale, care vă vor aminti mereu de aportul important adus de dvs!


Prieteni, nu amânați pe mâine decizia problemelor de azi! Deveniți parte a acestei decizii! Împreună neapărat vom reuși!


mmkmk

Cu respect,
Echipa TEP – Vladimir, Elena, Ion, Veronica, Ivan și Mariana


 


 


  1. De unde veți lua plasticul?

Pentru început vom colecta plasticul desinestătător, (deja o facem) dar cu timpul oamenii vor afla despre proiectul nostru și ei vor aduce plasticul în punctele de colectare. La fel intenționăm să oferim remunerare în formă de bani sau obiecte confecționate de noi bătrânilor, studenților, persoanelor din familii vulnerabile care ne vor aduce plastic.

 1. Ce fel de obiecte intenționați să creați?

Sunt două direcții pe care le vom urma în producerea obiectelor din plastic reciclat: producerea obiectelor folositoare de uz casnic (vase, căldări, mânere, stative, etc) și a obiectelor de design și artă (lămpi de masă, ceasuri de perete, stative pentru pixuri etc). Însă cerința de bază va rămâne ca produsele să fie folositoare și durabile.

 1. Ce veți face cu aceste produse?

Noi vom vinde aceste produse pe piață și prin intermediul unei platforme online, în care persoanele vor putea plasa comenzi și vor putea plăti cu o anumită cantitate de plastic și bani, sau doar cu bani.

 1. De ce ar cumpăra cineva obiectele făcute din plastic reciclat?

Pentru că:

1. Aceste obiecte vor costa mai puțin, dar vor fi de aceeași calitate sau de calitate superioară echivalentelor sale pe piață și

2. Majoritatea oamenilor și-ar dori să trăiască într-un mediu curat și ecologic sănătos, majoritatea de acum aruncă deșeurile diferențiat însă prin cumpărarea produselor reciclate ei vor susține direct mișcarea unei economii verzi.

 

 

 

 

 1. DTMF  

  1 an în urmă
  €1
 2. SMS  

  1 an în urmă
  €1
 3. SMS  

  1 an în urmă
  €1
 4. Anonim 

  1 an în urmă
  €2
 5. Svetlana Dimitrioglo 

  1 an în urmă
  €15

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!