222 de ani ai Bisericii din satul Bardar

от Alexandru Tonu

 • Кампания
 • ЧАВО
 • Комментарии
 • Доноры


„Omul trebuie să fie vrednic să primească ceea ce buneii lui au apărat cu sînge”


preotul Gheorghe Lunic din Bardar


În baza înscrierilor bisericești depistate în arhivele Bisericii, primele atestări documentare ale lăcașului sfînt din Bardar sunt datate cu anul 1796 după Hristos! Iar primele biografii reproduse ale preoților care au călăuzit enoriașii acestei biserici încep cu anul 1802!!!


La ultimul recensămînt al populației și gospodăriilor, în satul Bardar, aproape toți locuitorii s-au declarat creștini. Astfel, întru apropierea credincioșilor de Casa Domnului și continuarea lucrării sfinte de amenajare a Clopotniței de pe lîngă biserică, la inițiativa Preotului Gheorghe, cu sprijinul Preotului Ioan și eforturile enoriașilor din satul Bardar, a fost editată și tipărită într-un singur exemplar, Monografia „Istoria Bisericii din satul Bardar” în cinstea celor peste 200 de ani de activitate zbuciumată a bisericii creștine din sat.Ținînd cont de faptul că monografia cuprinde istoria documentată a peste 200 de ani ai Bisericii aranjată în 1180 de pagini, iar Biserica nu are la moment tiparniță, a apărut necesitatea de a apela la o Tipografie modernă, capabilă să ne producă cele 2000 de exemplare necesare. Iar în preajma celebrării a 222 de ani de la fondarea bisericii, să fie donat cîte un exemplar fiecărei gospodării din sat, bibliotecilor din sat, instituțiilor publice și oamenilor de bună credință cu care interacționează biserica. Pînă acum bătut la multe uși ale autorităților administrative centrale, dar în am primit doar promisiuni...


Cuprins


Monografia „Istoria Bisericii din satul Bardar” cuprinde evenimente și mărturii istorice din ziua ridicării primei biserici din lemn, pînă în anul 2016(mersul lucrărilor de ridicare a Clopotniței și a locașelor adiacente). Lucrarea cuprinde biografiile tuturor preoților, date despre toți dascălii, toți paracliserii, evenimentele de grea încercare pentru enoriașii bisericii(războaie, prigoniri, deportări). Capitole aparte sunt incluse pentru reflectarea activității luminoase a Episcopului Dionisie Erhan, (n. 1868 — d. 1943), Vicar al Arhiepiscopiei Chișinăului (1918-1932), Episcop al Ismailului (1932-1940), Episcop al Argeșului (1940-1941), dar și a Arhimandritului Iosif, stareț a 3 mănăstiri, care la fel a slujit paroh în satul Bardar între anii 1985-1988!


Toată lucrarea este sprijinită de documente scanate, fotografii de epocă, video și mărturii vii adunate cu multă silință de Preotul Gheorghe și enoriașii din sat.


Un capitol aparte desigur este acordat pentru descrierea lucrărilor actuale pe lîngă clădirea veche a bisericii de piatră din sat(inclusă în REGISTRUL monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat cu nr. 674) cu finisarea amenajării clopotniței care va găzdui un centru social, biblioteca și arhiva-muzeu a bisericii, precum și o clasă pentru școala duminicală.


După ce va fi strînsă suma necesară, cărțile vor fi imprimate. Primele repartizări a volumelor către donatori și familiile nevoiașe sunt programate începând cu ziua de 22 mai 2018 - Hramul Bisericii din sat. De ce 2018? Iată doar cîteva evenimente importante în 2018:

- 222 ani de la prima înscriere despre Biserica de la Bardar

- 150 de ani de Nașterea Episcopului Dionisie Erhan

- 75 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului Dionisie Erhan

- 20 de ani de la trecerea la cele veșnice a Arhimandritului Iosif Gargalîc


70 de ani de viață a prot. Igor Puscas(paroh în s. Bardar între anii 1974-79)


- 60 de ani de viata a prot. Ioan Lunic (paroh în satul Bardar prezent)


- 30 de ani de preoție, dintre care 25 la Bardar a Protoiereului Ioan Lunic


Cu Doamne Ajută! • Cine va primi aceste monografii? - Fiecare gospodărie a satului Bardar cîte una; iar la cerere, vizitatorii străini ai lăcașului sfînt!
 • Cine este autorul monografiei? - Lucrarea a fost editată și finalizată la inițiativa Preotului Gheorghe Lunic
 • Care sunt sursele informațiilor din monografie? - Documente de arhivă, probe foto și video, mărturii vii ale enoriașilor
 • Cine poate dona pentru acest proiect? - Orice persoană prin metodele specificate în acest program(sms, de pe card bancar, prin transfer)
 • Pot fi donați bani gheață pentru proiect? - Banii gheață pentru celelalte proiecte ale Bisericii din Bardar(clopotniță, muzeul bisericii, școala duminicală) pot fi depuși în cutia milei din Biserică, sau la Părintele. Pentru Monografie, doar prin metoda online(internet) de pe acest site!

 1. Elena Coreachin 

  2 года назад
  €10
 2. Planeta Clounella 

  2 года назад
  €10
 3. DTMF  

  3 года назад
  €1
 4. SMS  

  3 года назад
  €1
 5. Plugaru Constantin 

  Cu doamne ajuta speram sa avem bucuria de a transmite aceasta carte din generație în generație .

  3 года назад
  €20

Это уникальный вебсайт, который потребует более современный браузер на работу!

Пожалуйста, выполните обновление сегодня!