Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, s. Chetrosu

от Biserica Sfanta Cuvioasa Parascheva

 • Кампания
 • Комментарии
 • Доноры


Satul Chetrosu este o localitate situată la nordul Republicii Moldova, în raionul Drochia, cu o populație de peste 5 000 de persoane.

În anul 2006, la 11 August a fost pusă la temelia bisericii prima piatră de către ÎPS Mitropolit al Basarabiei Petru, iar un an mai târziu au fost ridicați pereții bisericii. Biserica a fost deschisă pentru creștini în anul 2011, la 1 ianuarie s-a făcut prima vecernie, iar la 2 ianuarie prima liturghie și este închinată Sfintei Cuvioase Parascheva. Fondatoarea bisericii a fost o femeie cu suflet și credință mare - Culciac Balan Maria, care în acea perioadă a ajutat mai multe biserici din raionul Drochia. În perioada construcției lucrările au fost dirijate de către consilierul Bunescu Ion.


photo_2017-09-18_13-42-24

În prezent liturghiile închinate Domnului sunt efectuate de către parohul bisericii Codreanu Ion.

Până la moment s-au efectuat lucrări în exteriorul cât și în interiorul bisericii. Biserica a fost pictată de către pictori din România în stil bizantin. În acea perioadă un rol mare îi revine doamnei Josanu Maria, care a fost coordonator de proiecte cu statul român.

Toate cheltuielile au fost suportate de către creștinii comunității, primărie și de România. Sume importante de bani au fost donate de către așa creștini ca:

- Codreanu Ion - paroh              - Galadina Lida

- Porcescu Dănila                       - Prodan Ion

- Josanu Vasilii                           - Ghilan Grigore

- Zuza Grigore                             - Furtună Agnesa

- Prodan Nina


Un suport financiar deosebit a fost și este Asociația de Împrumut „CHETROCREDIT”, care la toate lucrările fie în baza proiectelor, fie în afara proiectelor a fost la nivel.

Departamentul Politici Pentru Românii de Pretutindeni de pe lîngă Ministerul Afacerilor Externe al României a finanțat 3 proiecte:

- „Promovarea credinţei ortodoxe şi păstrarea identităţii spirituale a românilor prin activitatea unei biserici”, realizat cu suportul financiar nerambursabil de 35 000 ron, de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, Ministerul de Externe al României prin care s-au finalizat lucrările de amenajare exterioară şi a pavajului din jurul bisericii „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, s. Chetrosu, r-nul Drochia, anul 2014;

- „Dezvoltarea culturii româneşti prin pictarea unei biserici în stil bizantin”, realizat cu suportul financiar al DPRRP - 50 625 ron, din care s-au pictat 250 m.p. de pictură bizantină la Biserica „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, aflată sub oblăduirea Mitropoliei Basarabiei, 2015;

- „Înzestrarea bisericii cu obiecte sculptate în lemn - valoare duhovniceasă şi de civilizaţie”, finanţat de Ministerul de Externe al României, DPRRRRP- 45 600 ron, realizat noiembrie 2016 Tot în această perioadă pe teritoriul bisericii s-a contruit și un paraclis.


photo_2017-09-18_13-42-20

În prezent dorim să construim gardul în jurul bisericii și pentru aceasta avem nevoie de ajutorul fiecăruia din noi.

Suma de care avem nevoie pentru construcția gardului e de 3 000 de euro, banii vor fi utilizați pentru procurarea materialelor de construcție și achitarea salariilor pentru persoane implicate în construcție.

Pentru data de 20 septembrie, preconizăm să realizăm o parte din lucrări, și anume să turnăm fundamentul gardului.

Viața a devenit mai grea în Republica Moldova - salarii și pensii mici, de aceea revenim cu rugămintea către toți creștinii din lume, ca să ne întindă o mână de ajutor pentru a duce lucrul la bun sfârșit.


photo_2017-09-18_13-42-22


 


 1. Аноним 

  3 года назад
  €30
 2. SMS  

  3 года назад
  €1
 3. SMS  

  3 года назад
  €1
 4. SMS  

  3 года назад
  €1
 5. SMS  

  3 года назад
  €1

Это уникальный вебсайт, который потребует более современный браузер на работу!

Пожалуйста, выполните обновление сегодня!