Lozovenii pentru un parc amenajat

от Vladislav Grigori

 • Кампания
 • Комментарии
 • Доноры


”Și un fir de iarbă își are rădăcina lui”, zicea Mihail Sadoveanu. Așa este și Lozova, comuna cu oameni gospodari și o istorie ce are rădăcini puternice în trecut. Situat în inima codrilor, este satul renumit prin văile și dealurile pitorești, izvoarele cu apă limpede și tradițiile strămoșești.  Un loc unde atmosfera este primitoare, iar oamenii dornici de a face schimbări frumoase pentru baștina lor. Păstrarea stilului tradițional al caselor, a meșteșugăritului, a portului popular și obiceiurilor, sunt valori care se mențin la Lozova și de care băștinașii sunt mândri.

Numele satului Lozova a răsunat de nenumărate ori la evenimentele cunoscute în toată țara, precum: Festivalul etnofolcloric Bostaniada, Festivalul coral ”Ecoul Codrilor”, echipa de fotbal, dar și personalități care au dus faima satului în întreaga lume sau băștinași activi care întotdeauna au știut să dea o mână de ajutor. Un alt motiv de mândrie este activitatea colectivelor artistice ”Lozioara” și  ”Doina Codrului” care are peste 100 de ani de la fondare. Localitatea are și un patrimoniu istoric – monument al naturii reprezentat de rezervația naturală ”Codru”, fondată în 1971.

Deși are atâtea comori, multe activități de organizat și suficient spațiu verde, Lozova nu are un parc amenajat, unde nu doar locuitorii, ci și vizitatorii s-ar putea relaxa la umbra copacilor și asculta ciripitul păsărilor.

În acest context, Primăria comunei  Lozova și Asociația Băștinașilor ”Lozovenii de Pretutindeni” au inițiat un nou proiect ce prevede revitalizarea parcului situat în centrul localității pe o suprafață de 200m2, în imediata apropiere a principalelor instituții.

În urma finalizării proiectului,  lozovenii vor avea un loc de comunicare, agrement și interacțiune. Oamenii se vor putea plimba în siguranță într-un parc amenajat cu bănci, iluminat public, coșuri de gunoi, copiii din sat vor avea locuri de joacă amenajate, mamele își vor putea plimba micuții pe alei pavate, tinerii vor putea viziona filme în aer liber proiectate pe pereții unei clădiri din preajmă, iar persoanele în etate vor beneficia de mișcare și liniște. Iar cel mai îmbucurător este faptul că Lozova va avea un loc bine amenajat pentru a organiza evenimentele artistice și va putea primi mai mulți oaspeți.

Deși în jur de 15 % din populația Lozovei este departe de satul natal, în 2017, băștinașii din comună nu au stat pe gânduri când  au decis împreună cu cei de acasă că satul are nevoie de un tractor pentru amenajarea drumurilor din sat. Prin contribuțiiile aduse, proiectul ”Lozovenii pentru un sat amenajat” a fost implementat cu succes având drumuri deszăpezite iarna și profilate în sezonul cald. Lucrurile frumoase realizate pentru Lozova continuă, fiind planificată dotarea grădiniței cu panouri solare, asfaltarea unui drum și a alte inițiative care dezvoltă comunitatea.

Bugetul total al proiectului ”Lozovenii pentru un parc amenajat” este de 90.000 de euro, însă pentru a finaliza toate lucrările necesare astfel încât parcul să fie unul modern și util tuturor cetățenilor, sunt necesare contribuții suplimentare pe lângă cele alocate de primărie. Băștinașii sunt rugați să contribuie fiecare cât poate la suma de 10.000 de euro.

Dragi lozoveni de pretutindeni, fiecare dintre noi își are mica sa patrie -  satul de baștină, unde totul se asociază cu sufletul și chipul blând al mamei, cu brațele puternice ale tatălui, cu pragul casei părintești, satul de baștină unde ne-am născut, am crescut, am copilărit, am străbătut cărările spre grădiniță și școală,  și de unde, mai apoi, am pornit la drumul mare. Să facem împreună un parc frumos pentru cei rămași acasă, pentru ca acest colț de rai al copilăriei să devină un loc pe care să-l arătăm cu mândrie copiilor noștri.

Vă promitem că atunci când veți reveni pe meleagurile natale vă vom întâlni cu drag, iar ansamblurile folclorice și talentele satului o să vă amintească cât este de frumos și bine ACASĂ.

Împreună putem reînvia autenticitatea peisajului rustic, frumusețea priveliștilor și parcul din Lozova!

Donați cu drag pentru parcul din Lozova! Pentru colțul nostru de rai! 1. Munteanu Ion 

  Donatie pentru un parc frumos pentru copii chiar de copii nostri nu se vor juca in parcul din Lozova se vor juca alti copii

  2 года назад
  €20
 2. SMS  

  2 года назад
  €1
 3. Ecaterina Pasat 

  2 года назад
  €25
 4. Vera Siminel 

  Donez cu drag pentru amenajarea parcului din Lozova.

  2 года назад
  €50
 5. SMS  

  2 года назад
  €1

Это уникальный вебсайт, который потребует более современный браузер на работу!

Пожалуйста, выполните обновление сегодня!