Восстановление бюст короля Фердинанда

от Iulian Rusanovschi

 • Кампания
 • Комментарии
 • Доноры

Bustul Regelui Ferdinand a fost ridicat în comuna Țepilova Mare, r. Soroca în anul 1936 și distrus în 1944.

Din iniţiativa săteanului Ilie Volcenco, în anul 1934 s-a început opera de ridicare a unui bust din bronz închinat Regelui întregitor de Ţară – Ferdinand I.

În acest sens, s-a format un comitet de iniţiativă compus din invalizii de război Ilie Volcenco (preşedinte şi casier), Ion Zamfirescu (secretar), Ion Bujor, Cosma Ciobanu şi Iacob Şerviţenco, Pavel Moraru, Ifim Herghelegiu, Chirică Moraru.

Aprobarea necesară pentru ridicarea bustului a fost obţinută în urma demersurilor efectuate de către Societatea „Cultul Eroilor”, regionala Basarabia. Satul Ţepilova Mare nu avea biserică şi aduna în total aproximativ 200 de persoane, fiind parte componentă a comunei Ocolina, aşezat la o distanţă de 5 km faţă de oraşul Soroca.

Monumentul a fost ridicat în mijlocul satului, iar costurile s-au estimat la 43.028 lei.

Bustul, ce reprezenta chipul Regelui Ferdinand, a fost aşezat pe un postament din piatră de Cosăuţi.

Fondurile necesare pentru ridicarea monumentului au fost colectate prin donaţii benevole de la locuitorii din cuprinsul judeţului Soroca. Piatra pentru postament a fost achiziţionată de la cariera din Cosăuţi, iar postamentul a fost lucrat de către sculptorul Ion Şindilă din Cosăuţi.

Inaugurarea monumentului a fost preconizată pentru data de 14 septembrie 1937.

Publicistica contemporană, a relevat un material al unei studente de la Facultatea de Jurnalism, care încerca să cerceteze soarta acestui monument.

Iată ce povestește Olga Maniolov din satul Ţepilova: „De când mă ţin minte, în faţa clubului din sat, lângă un bătrân salcâm, se găseşte o piatră mare, de forma unei prisme drepte. Pe această piatră îşi petreceau serile îndrăgostiţii, se jucau lângă ea copii, se opreau la popas bătrânii. Mult timp a stat nemişcată această stână de piatră. Dar, câte minuni nu face curiozitatea omului! Într-o zi, câţiva săteni, la îndemnul unui bătrân, au întors piatra pe partea ei opusă. Şi ce să vadă? Pe partea ascunsă de ochii satului era o inscripţie: CINSTIRE ŞI VEŞNICĂ POMENIRE M.S.R. FERDINAND I”

Monumentul va fi restabilit în bronz după cel interbelic. Postamentul va fi restabilit parțial în piatra de Cosăuți. O parte din postament se păstrează și va fi reinstalat pe locul de odinioară. Pentru ridicarea monumentului dispunem de Hotărâre de Guvern și autorizație de construcție.

Inaugurarea este preconizată pentru 11 mai 2017.

Pe teritoriul țării noastre au existat 5 busturi închinate Regelui Ferdinand. Au fost inaugurate deja două la Ialoveni și Nisporeni de către echipa noastră.

Prin acest proiect se dorește de a reda localităților noastre imaginea de altă dată și de a restabili monumentele de for public.

Solicităm tuturor oamenilor de bună credință să susțină proiectul de restabilire a bustului Regelui Ferdinand din satul Țepilova Mare.


 


 

 1. Аноним 

  sa ne iubim istoria si personalitatile

  3 года назад
  €26
 2. VIORICA  

  Cu mare plăcere susțin proiectul Dumneavoastră și va felicit pentru aceasta nobilă acțiune. Familia mea poseda bunuri in Moldova, cea rămasă in teritoriul român, dar bunicii mei au trăit mult timp in Chișinău. Oriunde am fi in lume, pământul român și Casa Regală rămân in sufletul nostru! Sper din tot sufletul ca acest proiect să se realizeze in timpul cuvenit! V.Wagner

  3 года назад
  €100
 3. Svetlana Gortopan 

  3 года назад
  €2
 4. Iurie Melnic 

  3 года назад
  €5
 5. SMS  

  3 года назад
  €1

Это уникальный вебсайт, который потребует более современный браузер на работу!

Пожалуйста, выполните обновление сегодня!