Aleea SLOBOZENILOR

от Primaria Slobozia Mare

 • Кампания
 • Комментарии
 • Доноры

Slobozia Mare – un sat frumos, cu oameni harnici și gospodari, cu locuri pitorești și peisaje inedite, cu tradiții și obiceiuri seculare. Lucru confirmat şi de Muzeul de Istorie și Etnografie care numără peste 11 000 de exponate, Palatul Culturii, Casa-Muzeu a mamei Catița Pană și altele. La vest, satul se învecinează cu lacul Beleu care are floră și faună înscrisă în Cartea Roșie a Moldovei, dar și râul Prut — destinații turistice pentru cei care vor să admire natura.

În ultimii ani, satul s-a schimbat la față, multe lucruri au fost renovate prin proiecte noi implementat, însă parcul central din localitate a rămas acelaşi — pustiu.
În anii 90, parcul din centrul satului era un loc frumos. Cinematograful de lângă parc  primea lumea la cele mai recente apariţii cinematografice, iar după vizionarea filmelor, oamenii se plimbau prin parc. Timp de un sfert de secol totul a degradat, iar astăzi, slobozenii nu au o zonă de odihnă și agrement în aer liber, duc lipsa unui spațiu frumos amenajat, care să fie un loc de socializare pentru oamenii de toate vârstele.

Slobozenii își doresc acum să readucă parcul la viață, să-l facă din nou frumos, aglomerat și atractiv pentru oamenii din sat, dar și pentru toți băștinașii, care revin cu drag acasă.
Odată cu renovarea parcului, pe lângă posibilitatea de a se odihni într-un spațiu frumos amenajat și modern, localnicii din Slobozia Mare vor putea să desfășoare activitățile culturale și artistice care fac satul să fie remarcat în întreaga țară, dar și peste hotarele ei. Și asta pentru că dansurile și cântecul din străbuni, îi reprezintă pe slobozeni, aceștia fiind  renumiți prin ”Hora ca la Slobozia Mare”. Cinci colective și ansambluri populare din sat care numără aproape 100 de dansatori au grijă ca hora să facă parte din moștenirea fiecărei generații.
Chiar dacă a fost renovată în 2015, Casa de Cultură din sat, deseori, este neîncăpătoare pentru localnicii şi oaspeţii veniţi de sărbători în sat. Astfel, prin renovarea parcului, băștinașii și autoritățile locale își propun, ca pe timp de vară, să adune toată lumea din sat la spectacole în aer liber în fața unei scene construite în parc, unde toți se vor putea bucura de feeria evenimentelor comunitare.

Proiectul de amenajare a parcului central din Slobozia Mare prevede:
1)
Pavarea trotuarelor de pe teritoriul parcului și renovarea aleei centrale;
2) Instalarea băncilor și coșurilor de gunoi;
3) Asigurarea iluminării;
4) Construcția unei scene de vară;
5) Plantarea copacilor și florilor.
6) Amenajarea unui teren de joacă pentru copii și construcția unui havuz.

Bugetul total al proiectului constituie  48.880 Euro, contribuția primăriei Slobozia Mare – 4.900 Euro, contribuția Consiliului Raional Cahul – 14.650 Euro, donații din partea băștinașilor – 9.800 Euro, alte surse – 19.450 euro.

Dragi slobozeni!
Acesta este proiectul tuturor băștinașilor! Datorită vouă, primul proiect comun a fost realizat cu succes și s-a reuşit a asigura apă potabilă în localitate. Acum există șansa de a face încă un lucru frumos pentru sat – amenajarea unui spațiu de odihnă despre care fiecare ar putea spune cu mândrie: ”Aici am investit și eu”.

 1. Nicu Rotaru 

  2 года назад
  €30
 2. Chiper Dumitru 

  Succese

  2 года назад
  €150
 3. Liceul teoretic 

  Impreuna pentru Aleea Slobozenilor!

  2 года назад
  €244
 4. Arbuz Vitalie 

  2 года назад
  €150
 5. Аноним 

  Parcul vesel 😉

  2 года назад
  €60

Это уникальный вебсайт, который потребует более современный браузер на работу!

Пожалуйста, выполните обновление сегодня!