Servicii bune pentru oamenii din Ciorești

by Primaria Cioresti

 • Campaign
 • Comments
 • Backers


Aflată la numai 75 de kilometri de Capitală, în inima codrilor, comuna Ciorești a cunoscut în ultimii ani numeroase schimbări, ceea ce bucură ochii localnicilor, dar și a celor care vizitează satul. Grădinița, școala și Casă de cultură au fost renovate, centrul medical a fost modernizat, majoritatea gospodăriilor au fost conectate la apeduct și gazificate, șoseaua asfaltată pe o porțiune de trei kilometri, iar satul salubrizat. Chiar și așa, aceste transformări vizibile care sunt în puține sate din țară, nu sunt suficiente pentru dezvoltarea comunei.

Cu toate acestea, atât oamenii din Ciorești, cât și administrația publică locală de mult timp resimt lipsa unui centru care ar presta servicii necesare întregii comunități. Acestea ar fi destinate, în special, persoanelor care fac parte din păturile social-vulnerabile (persoane în etate, peste 40 de persoane cu nevoi speciale, familiile cu mulți copii etc.), dar și cioreștenilor care au nevoie de servicii specifice.

La Ciorești, circa 17 la sută din populația satului sunt persoanele în etate pentru care nu există un azil de bătrâni care le-ar fi un sprijin în momentele grele. Persoanele în etate sau cu mobilitate scăzută nu au un loc în care să beneficieze de asistență medicală, îngrijire sau confort, în care să socializeze și să nu simtă singurătatea.

Pentru mulți dintre ei o masă caldă este o raritate pentru că pensia sau veniturile mici, dar și lipsa puterilor de a pregăti ceva de mâncare este principalul obstacol în a avea o viață normală. O cantină socială ar soluționa problema unei alimentații adecvate pentru oamenii care, cândva, au construit satul.

O altă problemă a comunității este că nu toate familiile care au mulți copii, sunt conectate la sistemul de aprovizionare centralizată cu apă potabilă și apeduct. Astfel, acestea întâmpină greutăți atunci când trebuie să spele rufele. Pentru a le ușura munca zilnică, o spălătorie comunală ar fi mai mult decât binevenită, locuitorii având posibilitatea să își spele gratuit hainele.

De asemenea, cei peste 4.000 de localnici din sat nu au un local unde să poată organiza ceremonii sau chiar adunări cu cetățenii într-o atmosferă familiară.  O sală de festivități bine amenajată i-ar scuti de cheltuieli suplimentare, dar și de drumuri la raion pentru buna desfășurare a evenimentelor frumoase din familie.

Pentru a soluționa această gamă de probleme și a ușura viața cioreștenilor, Asociația Băștinașilor din localitate și Primăria Ciorești a decis să lanseze un nou proiect cu drag pentru cei rămași acasă: crearea unui Centru comunitar polifuncțional de prestare a serviciilor sociale.

Situat în edificiile neutilizate în prezent ale Casei de Cultură din localitate, acesta va fi asigurat cu spălătorie publică și o cantină socială, iar beneficiarii vor avea posibilitatea să utilizeze serviciile fără ca să plătească.  În schimb, banii încasați de la prestarea serviciilor sociale cu plată ca organizarea ceremoniilor în localul renovat, vor fi redirecționați spre întreținerea spălătoriei și cantinei sociale.

Încăperile vor fi reutilate și conectate la rețele de apeduct și canalizare, energie electrică, gaz, telefonie și internet. Astfel, odată cu finalizarea acestui frumos proiect, la spălătoria publică de 40m2 vor putea fi spălate aproape 150 de kilograme de rufe per zi, la centrul comunitar vor putea fi organizate diverse ceremonii, iar persoanele în etate sau cu nevoi speciale vor avea mereu posibilitatea de a beneficia de un prânz cald.

Pentru realizarea acestui proiect, administrația locală va contribui cu suma de peste 16 000 de dolari / 13 355 euro , iar Guvernul Elveției va dona 25 000 de dolari / 20 866 euro. Totuși, mai sunt necesari 2 100 de dolari / 1 754 euro, bani pe care își propune să îi adune Asociația Băștinașilor ”Ciorești-baștina mea”. Bugetul total al proiectului este de 43 595 de dolari / 36 386 euro.

Locuitorii Cioreștiului au demonstrat de nenumărate ori că pot construi un sat care să corespundă standardelor de viață europene, numai dacă fiecare pune umărul și își aduce aportul la împlinirea viselor comunității. Au demonstrat că pot contribui la bunăstarea tuturor locuitorilor prin donațiile făcute în cadrul primului proiect, cel de procurare a unui tractor multifuncțional pentru evacuarea deșeurilor din sat. Au demonstrat de fiecare dată că se poate!

De această dată, toți cioreștenii sunt îndemnați să facă o faptă bună și să își ajute semenii, să le ofere susținerea celor rămași acasă, la baștină. Să contribuie la construcția acestui centru comunitar care, cu siguranță, va deveni a doua casă pentru cei cu venituri modeste sau pentru persoanele în etate care au nevoie de socializare, sprijin și afecțiune.

Donați cu drag pentru Ciorești!


 


 1. Spiridon Crudu 

  Donez pentru Cioreşti, plaiul meu natal!

  2 years ago
  €50
 2. Maria Luca 

  Donez pentru Cioreşti, un sat frumos cu o legendă deosebită!

  2 years ago
  €25
 3. Vasile Cuconu 

  Cu drag pentru acasă!

  2 years ago
  €30
 4. Tatiana Triboi 

  Cu drag pentru baştina mea!

  2 years ago
  €50
 5. Iurie Axente 

  2 years ago
  €40

This is a unique website which will require a more modern browser to work!

Please upgrade today!