Drumurile bune la Cotiujenii Mari
by Primaria Cotiujenii mari
Campaign
Comments
Backers
Localitate răzășească, Cotiujenii Mari este cea mai mare localitate din raionul Șoldănești. Comuna numără peste 3000 de locuitori și cuprinde satele Cuşelăuca, Gara Cobîlea şi Cotiujenii Mari.
Dintotdeauna, oamenii din Cotiujenii Mari au demonstrat că pot să se unească pentru a face lucruri mărețe, că nu au frică de munci grele, dealuri mari sau drumuri lungi. Astfel, datorită mobilizării lor, a fost posibilă realizarea proiectelor ce țin de dezvoltarea infrastructurii și ridicarea nivelului de trai al populației. Astfel, în prezent, 70% din gospodăriile individuale au gaz. În sat activează Întreprinderea municipală Servicii Comunale. S-a deschis Centrul medicilor de familie, Farmacii, Serviciul de Urgențe, Postul de Pompieri și Salvatori. De asemenea, localitatea dispune de mai multe școli, grădinițe, Școală de Muzică, precum și Centru de Creație pentru copii.
Totuși, o problemă mare îi apasă pe locuitorii din Cotiujenii Mari: starea drumurilor din comună. Fiind o localitate amplasată pe colină, drumurile de țară cu o lungime de 42 km sunt distruse. Situaţia se agravează şi mai mult de fiecare dată când plouă sau ninge. După precipitațiile abundente, drumurile devin impracticabile. Cel mai grav este că, deși în localitate activează Centrul medicilor de familie, oamenii nu se pot deplasa din cauza drumurilor desfundate.
La moment, se reuşeşte parţial rezolvarea acestei probleme cu închirierea de utilaj, o sumă mult prea mare pentru un buget şi aşa auster al localităţii. Utilizarea unui autogreder propriu ar ajuta la economisirea a 60 % din suma totală alocată anual pentru chirie.
Primăria în colaborare cu Asociația băștinașilor din Cotiujenii Mari au găsit soluţia – procurarea unui autogreder.
„Procurarea autogreder-ului ne va ajuta să schimbăm aspectul satului prin întreținerea și deszăpezirea drumurilor. Datorită achiziționării utilajului propriu, vom putea îmbunătăți condițiile de deplasare pentru 2 autobuze școlare care transportă zilnic peste 100 de elevi, pentru cele peste o sută de mame care își duc copiii la grădiniță sau care îi plimbă în cărucioare, pentru vârstnicii care vor să meargă în siguranță pe drumuri și pentru alți mii de locuitori care merită să traiască în condiții mai bune, la baștina lor. Iar cel mai important este faptul că se vor îmbunătăți serviciile de acordare a primului ajutor”, spune primarul localităţii Nicolae Dorogan.
Costul total al proiectului este de 20 800 de dolari. Guvernul Elveţiei oferă un grant de 15 000 de dolari, Primăria contribuie cu 2 900 de dolari, iar din partea băștinașilor noștri ne dorim să putem aduna aceeași sumă, de 2 900 de dolari. Ne punem toată speranța că vom reuși și de această dată să arătăm că suntem uniţi şi împreună putem face lucruri mari.
Ţinem să vă informăm că platforma Guvern 24 operează cu Euro, iar bugetul proiectului a fost elaborat în dolari. Totodată, ţinem să vă asigurăm că suma integrală va fi utilizată, conform destinaţiei, pentru îmbunătăţirea proiectului final. La finalizarea perioadei de colectare de fonduri, distribuirea costurilor pentru realizarea proiectului va fi adusă neîntârziat la cunostinţa publicului larg, în special a donatorilor.
Haideţi să începem de la drumurile satului nostru!
Pentru că toate drumurile duc ACASĂ.