Dubăsarii Vechi – satul nostru cu drumuri bune

adăugat de Primaria Dubasarii Vechi

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori

Situat pe malul drept al râului Nistru, Dubăsarii Vechi este satul care impresionează în orice anotimp – fie prin peisaje deosebite, fie prin tradiții și obiceiuri interesante sau gospodarii cu suflet și inimă mare.

Dubasari Vechi greider.00_01_18_14.Still001

Chiar și așa, Dubăsarii Vechi, ca și majoritatea localităților din țară se confruntă cu mai multe probleme majore. Iar una dintre acestea este întreținerea drumurilor din sat. Deși pentru oameni, ploile şi zăpada sunt motiv de bucurie, asta nu se întâmplă și în cazul în care trebuie să se deplaseze pe drumurile din  Dubăsarii Vechi. De fiecare dată când plouă, sunt nevoiți să circule cu greu prin noroi. În urma precipitațiilor, se formează șanțuri, iar deplasarea este îngreunată pentru cei aproape 1000 de copii de la instituțiile de învățământ, pentru persoanele care au nevoie de servicii publice, precum și pentru vârstnicii şi mamele care își plimbă micuții în cărucior.

Solul spălat de șuvoaiele de apă, se depozitează pe strada principală a satului și formează denivelări ale drumului, îngreunând astfel deplasarea transportului rutier. Mai mult, o parte din localitate este amplasată pe pantă, ceea ce face ca după precipitații, cca 18 km de drum să devină aproape impracticabil, fiind afectați aproape 1300 de locuitori, care au case în zona respectivă.

Dubasari Vechi greider.00_00_28_07.Still003 (1)

Echipamentul existent, un excavator este insuficient pentru prestarea serviciilor comunale, pentru nivelarea drumurilor neasfaltate sau pentru situații de urgență, iar această problemă este resimțită acut, în special, de către locuitorii sectoarelor îndepărtate.

În prezent, localitatea nu deține un autogreder, utilizarea căruia ar duce la îmbunătățirea calității celor 45 de kilometri de drum de țară. Din cauza lipsei unui asemenea utilaj, primăria este nevoită să contracteze servicii de la companii private. Anual se cheltuie peste 280 mii lei pentru lucrări de amenajare a teritoriului. Chiar şi aşa,lucrările nu sunt suficiente pentru soluţionarea problemelor.

Însă, oamenii din Dubăsarii Vechi, chiar şi cei plecaţi departe de casă au găsit soluţia – procurarea unui autogreder. Datorită unui proiect implementat în parteneriat dintre primăria Dubăsarii vechi și Asociația băștinașilor, localitatea va primi un grant de 15 000 de dolari din partea Guvernului Elveției. Primăria vine cu alte contribuții financiare în sumă de 3 850 de dolari. În acest context, băştinaşii sunt îndemnaţi să doneze cu drag pentru Dubăsarii Vechi suma de 2 250 de dolari.

Ţinem să vă informăm că platforma Guvern 24 operează cu Euro, iar bugetul proiectului a fost elaborat în dolari. Totodată, ţinem să vă asigurăm că suma integrală va fi utilizată, conform destinaţiei, pentru îmbunătăţirea proiectului final. La finalizarea perioadei de colectare de fonduri, distribuirea costurilor pentru realizarea proiectului va fi adusă neîntârziat la cunostinţa publicului larg, în special a donatorilor.

dubasarii

Un autogreder înseamnă pentru Dubăsarii Vechi drumuri deszăpezite și întreținute corespunzător, drumuri mai bune spre casa părintească și satul natal. Este primul proiect cu oamenii noștri de pretutindeni. Orice donație este binevenită și va fi de folos.

Donează #Cudragpentruacasa!


 


 

 1. Nelly Gorgos 
  MDL 271.60

  6 ani în urmă
 2. Macarenco Constantin 
  MDL 582.00

  cu drag pentru Dub[sarii Vechi

  6 ani în urmă
 3. Ludmila Malinovschi 
  MDL 970.00

  Donez cu drag pentru satul meu natal!

  6 ani în urmă
 4.  
  MDL 19.40

  6 ani în urmă
 5.  
  MDL 19.40

  6 ani în urmă

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!