Toate drumurile duc spre Gura Galbenei

adăugat de Primaria Gura Galbenei

 • Proiect
 • Comentarii
 • Donatori


Actualizare

Primul proiect cu contribuția diasporei din s.Gura Galbenei – reconstrucțiastrăzii Ștefan cel Mare ce duce spre grădinița de copii ”Lăstăraș” –a fost implementat cu succes. Acum un an, Asociația de Bastinași din localitate a făcut un apel către migranții satului de a  contribui financiar la reconstrucția drumului care era deplorabil. Filmulețe promo, apeluri pe FB, întâlniri cu migranții- toate au trezit interesul către această inițiativă.

Astfel, prin platforma de colectare on- line Guvern24, de la migranți s-a colectat peste 3,4 mii euro. Altele cca 90 mii lei s-au colectat din donații directe a migranților și locuitorilor satului. O alocație de 280 mii lei a fost direcționată pentru reconstrucția drumului de la Consiliul local, plus 20 mii dolari cofinanțare a Proiectului Migrație și Dezvoltare Locală. Pentru implementarea primei tranșe a proiectului au fost alocați  peste 800 mii lei.

Inițial, acest drum era prevăzut doar în varianta albă. Până la urmă, primăria localității a identificat mijloace bănești- peste 600 mii lei alocați din fondul rutier- pentru a așterne asfaltul pe sectorul de drum până la grădinița de copii.

Drumul a devenit o cale de acces nu doar pentru copiii de la grădiniță, dar și cei care pleacă la școală, spre centrul satului --  în total circa 1200 de locuitori. Anterior, localnicii aveau probleme de circulație pe strada Ștefan cel Mare, mai ales pe timp de ploaie și ninsoare.

Partea carosabilă a drumului, conține un strat de asfalt de 6 cm pe o distanță de un km cu lățimea de 5 metri. În viitorul apropiat, vor fi finisate și asfaltarea trotuarelor, iar la anul viitor, lucrările vor fi continuate până la capătul străzii.

Lucrările de reparație a drumului s-au desfășurat în cadrul Proiectului “Migrație și Dezvoltare Locală” sprijinit de Guvernul Elveției.

asfaltgare drum GG---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

În satul Gura Galbenei, doar 10% din drumurile publice sunt cu inveliș rigid, executat în varianta albă, restul porțiunii - 47,2 km de drumuri nu au acoperământ rigid pe timp de iarnă, astfel devenind impracticabile.


O zonă importantă a satului unde locuiesc 1 120 de localnici, se află pe strada Ștefan cel Mare și pe străzile adiacente. Din cauza deteriorării excesive a acestui drum local, localnicii nu au acces permanent, calitativ și garantat la serviciile publice edilitare, sociale și administrative. Pe timp de iarnă, pe acest drum nu poate circula nici o mașină, iar serviciul de „Ambulanță” evită deplasarea către bolnavii, ale căror case sunt amplasate în această zonă.

26


În special, această dificultate o simt cei 72 copii de vârsta preșcolară care zi de zi merg la grădinița „Lăstarel”, situată pe această stradă. Este restricționat accesul către serviciile publice edilitare, sociale și administrative a 7 persoane cu dizabilități locomotorii și de vedere, și a 91 persoane în etate care locuiesc în această zonă, 42 din acestea sunt părinți și rude ale băștinașilor aflați la lucru peste hotare. Reîntorși acasă, ei nu se pot deplasa nestingherit către propriile case sau casele părinților care locuiesc aici. De aceea, majoritatea din ei au exprimat disponibilitate în a contribui la reparația și amenajarea acestei străzi; fapt care le-ar ușura viața atât lor, cât și rudelor rămase acasă.

08


Grupuri - țintă:

- 72 de copii de vârsta preșcolară

- 7 persoane cu dizabilități locomotorii și de vedere

-91 persoane în etate care locuiesc în această zonă

-117 băștinași plecați la lucru peste hotare

Beneficiari finali:

-Locuitorii străzilor Ștefan cel Mare și a străzilor aferente

-Băștinașii aflați la lucru peste hotare care revin de sărbători acasă

-Autoritățile publice locale care își vor îmbunătăți performanțele în domeniile de care sunt responsabile.

Problema lipsei accesului cetațenilor de pe strada Ștefan cel Mare la serviciile publice din cauza deteriorării grave a 700 metri de drum local a fost abordată în cadrul ședinței a „Asociației Băștinașilor Gura Galbenei” din 21 august, 2016. Cu 26 voturi ”Pentru” și 0 ”Împotrivă” s-a optat pentru „Reparația în varianta albă a 700 metri de drum local”, spre a fi selectată în calitate de idee de proiect.

Gura

Porțiunea de drum de 700 de metri va fi reparată conform cerințelor standard în domeniu, cu respectarea strictă a tehnologiilor existente. Întreținerea în continuare a drumului va fi pusă pe seama Întreprinderii Municipale „Tulumba Servicii”, care dispune de echipamente necesare, iar cheltuielile suportate de întreprindere vor fi acoperite de Primăria Locală.

Ne dorim foarte mult ca localnicii, care, deja stabiliți în alte țări, să se întoarcă cu drag acasă. Să simtă și să realizeze că țara, pășește și ea către o avansare continuă!

Pentru că nu este leagăn mai primitor precum e leagănul natal.

Cu drag, pentru acasă.

Parteneri G24_2_modificat_14.dec.16


 


 


 


 

 1. Anonim 
  MDL 271.60

  in numele Domnului Isus Hristos

  7 ani în urmă
 2. Sergiu Bargan 
  MDL 970.00

  7 ani în urmă
 3. Anonim 
  MDL 19.40

  7 ani în urmă
 4.  
  MDL 19.40

  7 ani în urmă
 5. Andrei Rotaru 
  MDL 582.00

  Am placere sa contribui la reparatia drumului din cot.! cu doanme ajuta!!!

  7 ani în urmă

Acest site cere un alt tip de browser pentru activare!

Actualizează astăzi!